Boekbespreking 1: Rule # 1 - Phil Town

Gepubliceerd op 12 juni 2022 om 09:46

Ik ben nooit echt een 'lezer' geweest en boekbesprekingen waren eerder een last dan een lust. Liefst van al, koos ik een boek dat verfilmd was om die vervolgens te kijken en daarna een bespreking van het wereldwijde web te plukken: 'job well done'. 

Echter is het tij gekeerd en lees ik alles wat ik gelezen krijg over beleggen. Iets wat je passie is, wordt al snel lust in plaats van last... En omdat ik weet (ik krijg geregeld de vraag) dat niet alle mensen graag ganse boeken lezen (vandaar de steeds populairdere podcasts), waag ik me aan een eerste uitgebreide boekbespreking. Ik zal trachten om de meest cruciale info zo beknopt mogelijk neer te pennen op een manier dat jullie ermee aan de slag kunnen: een uitdaging (maar daar houden we wel van).


Phil Town walks the talk: he made a fortune as a stock investor and he'll show you how he did it.

Rule #1:

  • Licht de 5 belangrijkste financiële cijfers, die er toe doen wanneer je een aandeel selecteert, toe
  • Legt uit welke eenvoudige online tools er bestaan om deze cijfers terug te vinden
  • Legt je de voordelen uit van de individuele belegger ten opzichte van de grote instanties
  • Toont hoe je slechts 0,5 € betaald voor iedere 1 € aan bedrijfswaarde (aandeelwaarde)

De 4 M's

Het seleceteren van aandelen komt er op neer om bedrijven te vinden die een antwoord geven op onderstaande 4 vragen, de 4 M's.

  • Does the business have Meaning to you?
  • Does the business have a wide Moat?
  • Does the business have great Management?
  • Does the business have a Margin of Safety?

1: Meaning

Koop een bedrijf, geen aandeel: de 10 - 10 regel: "Ik wil het bedrijf nog geen 10 minuten hebben als ik niet bereid ben om het bedrijf voor 10 jaar te hebben".

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier heeft Phil een eenvoudig truckje voor gevonden door een intersectie te maken van 3 circkels: passie, talent en geld.

  • Waar hou je van, zowel professioneel als recreatief?
  • Welke dingen ben je (zeer) goed in ?
  • Welke dingen leveren je geld op of kosten je geld? 

De intersectie van de 3 circkels zijn zaken die voor jou betekenis hebben. Op basis hiervan kan je gaan zoeken naar bedrijven die zich hiermee bezig houden.

Om een voorbeeld te geven:

  • Mijn passies: mijn kinderen,uit eten, reizen, duiken, lezen, tennis, koken
  • Waar ik goed in ben: vader zijn, koken, reizen uitstippelen, les geven, ...
  • Waar ik geld mee verdien / aan uitgeef:mijn job gerelateerd aan dranken/voedingssector, speelgoed, kledij voor kinderen, uit eten gaan, reizen,...

 Aangezien ik boodschappen doe, schoolkoeken voor de kinderen koop en professioneel actief ben in een sector gerelateerd aan food, zou Lotus Bakeries een goed voorbeeld zijn.

2: Moat

Het idee achter 'moat' is vrij eenvoudig: indien je denkt dat een bepaalde industrie zeer gemakkelijk is om binnen te dringen, is er waarschijnlijk geen 'moat' en omgekeerd. Hoe groot schat je de kans in dat je Microsoft, Coca Cola, Apple, Disney, ... kan vervangen door iets beters?

De 5 types 'moats':

  1. Merk: een product waarvoor je meer wil betalen omwille van het merk. Nike, Coca Cola, McDonalds, Harley Davidson, ...
  2. Geheim: een bedrijf dat een patent heeft, waardoor het onmogelijk is om direct te concureren: Pfizer, Johnson & Johnson, 3M, ...
  3. Controle: een bedrijf met exclusieve controle over een deel van de markt: tolwegen, bepaalde nutsbedrijven, mediagroepen, ...
  4. Omschakelen: een bedrijf dat teveel onderdeel is van het dagelijkse leven, waardoor omschakelen te ingrijpend is, of gepaard gaat met hoge kosten: Microsoft, SAP, Adobe, ...
  5. Prijs: een bedrijf dat producten zodanig laag kan prijzen dat anderen niet kunnen concureren: Costco, Home Depot, Ikea, ...

Indien een moat 'sustainable' is, kan je dit ook terugvinden in de cijfers van een bedrijf: The Big Five:

  1. Return on Invested Capital (ROIC) > 10 % per jaar afgelopen 10 jaar
  2. Sales growth rate > 10 % per jaar afgelopen 10 jaar
  3. Earnings per share growth rate > 10 % per jaar afgelopen 10 jaar
  4. Equity or bookvalue per share growth rate > 10 % per jaar afgelopen 10 jaar
  5. Free cashflow growth rate > 10 % per jaar afgelopen 10 jaar

Een nuttige website om deze cijfers op te zoeken voor Amerikaanse aandelen is https://roic.ai/ De vraag is wel hoe lang deze site 'gratis' zal blijven. 

3: Management - 'Bet on the Jockey' 

'Do not hire a man who does your work for the money, but him who does it for love of it' - Henry David Thoreau

Komt er op neer om te zoeken naar een stabiel management dat:

  • Gedreven is
  • Owner - oriented is

CEO's en management dat zichzelf riante lonen en bonussen uitkeert, ook al zijn de cijfers belabberd dien je te mijden. Een grote persoonlijke blootstelling doordat management aandelen heeft van het eigen bedrijf, is een teken van vertrouwen - they are in the same boat.

Om het met een kleine metafoor te zeggen: Het idee dat jij, als investeerder, trouwt met de CEO is nog niet zo gek. Trouw niet met iemand, behalve als je weet en akkoord bent met hoe ze je geld spendeert.

Qua gedrevenheid zijn Buffet en Munger wederom schoolvoorbeelden: ondanks dat ze miljarden in bezit hebben, blijven ze idere dag vol passie Berkshire leiden!!

4: Margin of Safety (MoS)

'A synic is someone who knows the price of everything and the value of nothing' - Oscar Wilde

Om een aantrekkelijke prijs te bepalen, moeten we eerst weten wat de 'sticker prijs' is. De sticker prijs of fair value is een berekende eerlijke prijs voor het bedrijf of aandeel. Nu willen we niet aan de eerlijke prijs kopen, maar koopjes doen in de solden. Omdat mister market manisch depressief lijkt, geeft dit je de kans om degelijke bedrijven (goed management met een moat) die betekenis hebben voor je, te kopen met korting of een margin of safety. 

Vooraleer we overgaan naar het berekenen van de 'sticker prijs', wordt in het boek een MoS aangehouden van 50% van de stickerprijs. Persoonlijk vind ik dit zeer hoog voor kwaliteitsbedrijven... Het staat je vrij om voor de toppers wat lager te gaan, tot maximaal 25%.

Sticker price of fair value:

Om de sticker price te berekenen heb je maar 4 cijfers nodig volgens Rule #1:

  1. Current EPS (earnings per share) of winst per aandeel
  2. Estimated (future) EPS growth rate of toekomstige winstgroei (%)
  3. Estimated future PE of toekomstige koers/winst
  4. Minimum acceptable rate of return from this investment of het minimale rendement dat je op je investering wenst te halen. 

Waarom net deze cijfers? Omdat de sticker price bepaald wordt door de hoeveelheid geld een bedrijf in de toekomst gaat opbrengen.

  1. Huidige winst per aandeel vind je eenvoudig terug via investor relations, yahoo finance, ... niets spannends aan
  2. Om de toekomstige winstgroei in te schatten kijk je naar de historische equity of book value per share growth rate en NIET naar de historisch winstgroei (dit is even een dingetje). Deze historische groei vergelijk je ook met de winstgroei die analisten berekend hebben (eenvoudig via https://finance.yahoo.com/, https://www.marketscreener.com/, ...). Het laagste cijfer van de 2 dien je te gebruiken. Als je verwacht dat een bedrijf de grootste groei achter de rug heeft en naar de toekomst de groei zal minderen, kan je dit cijfers lager inschatten. 
  3. Weer twee manieren om future PE te berekenen. Ofwel doe je 2* de equity growth rate die je in vorig punt hebt berekend, ofwel neem je de gemiddelde historische PE. We rekenen wederom met laagste van de twee cijfers. Je kan de info halen via https://www.morningstar.com/ of via https://www.macrotrends.net/
  4. Je minimale jaarlijkse rendement dat je wenst te halen. Ook hier kan je wat mee spelen. Hoe hoger het risico, hoe hoger je gewenst rendement. Ik ga uit van 15% oftewel je geld iedere 5 jaar verdubbelen. Voor stabiele bedrijven zoals Nestlé is 15% te optimistisch en kan je lagere verwachtingen incalculeren.

Future price = Future EPS * future PE. De future EPS kunnen we berekenen door de huidige EPS te vermenigvuldigen met (1 + growth rate)^10. Vervolgens rekenen we de future price om naar de sticker price door rekening te houden met je verwachte rendement.

Tot slot dien je een margin of safety aan te houden op de bekomen fair value.

Omdat het misschien allemaal wat overweldigend is, heb ik speciaal voor jullie een calculator gebouwd.

https://www.publisheet.com/beleggeniskinderspel/rule-1-calculator

Wanneer verkopen?

  1. Wanneer het bedrijf stopt een prachtig bedrijf te zijn (de 4M's en the big five)
  2. Wanneer de marktprijs boven de stickerprijs komt

Tools om je instapmoment te bepalen:

  1. MACD: Vergelijk het met een drukmeter op een waterslang: Als de druk oploopt, is iemand meer water door de slang aan het duwen, als de druk afneemt, is iemand het water aan het dichtdraaien. Dus voor aandelen: indien MACD toeneemt is iemand geld in een aandeel aan het pompen en omgekeerd. 
  2. Stochastics: Een momentum tool die overgekocht en oververkocht signalen geeft en bestaat uit een 'kooplijn' en 'verkooplijn'. Als de kooplijn de verkooplijn langs onder kruist en erna boven de verkooplijn komt liggen is dit een 'instapmoment' en omgekeerd. Indien stochastics onder de 20 zakt is dit klassiek een oververkocht moment en indien hij stijgt boven de 80 is het klassiek een overgekocht moment. 
  3. Moving average: Volgt een gemiddelde van de koers over een bepaalde periode. Zie het als een psychologische grens van de aandeelprijs. Je kan een moving average zien als een vloer en plafond van de aandelenprijs. Als de prijs boven het moving average komt, breekt het door het psychologisch plafond door een nieuwe short term high neer te zetten, hetgeen een positief signaal is. Omgekeerd geldt hetzelfde. Als periode nemen we 10 dagen omdat we een vroeg signaal willen krijgen. 

Deze 3 tools geven de markt trend, het momentum en het markt sentiment weer. Je kan zeker en vast oefenen op deze indicatoren door middel van paper trading om zo beter te worden in het herkennen van krachtige signalen. Als alle 3 signalen zeggen: 'koop', kan je een prachtig bedrijf (4 M's en big fives) kopen. 


Voorbeeld Google:

Als we de cijfers van Alphabet even gebruiken als voorbeeld, kom ik, als ik 15% verwacht jaarlijks rendement op mijn investering eis, tot een stickerprijs van 2942 $ per aandeel. Met een MoS van 50% geeft dit een 'koopprijs' van 1471 $ per aandeel. 

Zoals reeds aangegeven, mag je bij prachtige bedrijven je iets soepeler opstellen (dit kan ik niet voor jou bepalen). Als we voor Alphabet tevreden zijn met 10% rendement op jaarbasis, en de MoS van 50% aanhouden, komen we op een koopprijs van 2206 $ per aandeel. 

Verder heb ik voor de Big Five even de afwijkende jaren in het rood gezet. Ook hier kan je zelf beoordelen hoeveel afwijking jij persoonlijk aanvaardt. Als er een crash tussenzit, die voor dat jaar de cijfers naar beneden haalt, zou je dit kunnen negeren gezien het te wijten valt aan het geheel marksentiment en niet aan het bedrijf zelf.

Koop limiet bij een Margin of Safety van 50%

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.