Hoe een portefeuille beheren?

'Het grootste gevaar voor een belegger is de belegger zelf'

Dit is mogelijks nog het (mentaal) moeilijkste onderdeel van beleggen. Een goede belegger is namelijk in staat om emoties uit te sluiten. Om dit mogelijk te maken (we zijn immers gevoelswezens en geen robots) hanteren we enkel 'spelregels' die ik graag toelicht. 

Heel kort gesteld komt het neer op 2 basisprincipes:

  • Verkoop je verliesposities snel genoeg
  • Hou je portefeuille in balans
Cut your losses, let your profits run
Portefeuille balanseren

Verkoop je verliesposities snel genoeg:

Het is psychologisch niet gemakkelijk om je verlies te aanvaarden. Als een aandeel 30% zakt, is de normale gedachtegang: nu kan het niet meer verder zakken, het ergste hebben we gehad, stel dat als ik verkoop en het terug gaat stijgen, ... Echter is de realiteit dat als een aandeel sterk daalt, hier waarschijnlijk ook een reden voor is (minder sterke groei, opkomst van een concurrent, vervallen van een patent, tegenvallen van een studie naar nieuw geneesmiddel, fraude, ...). Het aandeel zakt meestal verder dan je denkt en in het ergste geval is er sprake van faillissement. Een andere reden om tijdig je verliezen te slikken is vrij eenvoudig, echter niet iedereen is zich ervan bewust... MAAR als een aandeel 50 % zakt, moet je vervolgens 100% stijgen om terug op initiële waarde te komen. Onderstaand tabelletje zegt genoeg. Om die reden leggen we onszelf wat spelregels op. 

Break even after loss

Hou je portefeuille in balans:

Spreiden is één ding, maar verder dienen alle posities min of meer in evenwicht te zijn met elkaar. Ik ken genoeg mensen die door averaging down (het bijkopen van aandelen als ze dalen in plaats van stijgen om zo een gemiddeld lagere aankoopkoers te bekomen) plots 40% van hun gehele portefeuille in één aandeel hebben zitten. Vaak zijn dit dan nog eens de vrij volatiele en risicovolle bedrijven (alles of niets bedrijven zoals Galapagos, ArgenX, ...). Als dit bedrijf vervolgens slecht nieuws te verwerken krijgt, weegt dit te veel op de gehele portefeuille doordat deze niet in balans was. 

Ondanks de 'cut your losses and let your profits run', heb ik een systeem ingebouwd waarbij er periodiek toch winsten genomen worden, hetzij weliswaar gedeeltelijk. Op die manier stel je je winsten veilig en laat je toch nog een deel van je goed presterende aandelen verder groeien.

Ook hiervoor hanteren we een aantal duidelijke spelregels.

Spelregels beleggen

DE SPELREGELS:

  • Indien een aandeel 30% onder de aankoopprijs noteert bij het sluiten van de beursdag en dit gedurende 2 opeenvolgende beursdagen, dien je VERPLICHT de gehele positie te verkopen! Vervolgens moet je dit aandeel gedurende minimaal 1 jaar straal negeren. Op die manier sluit je je emoties voor een groot stuk uit; maar je zal merken, zelfs met deze eenvoudige regel is hiet niet gemakkelijk om je foute belegging toe te geven en je aan de regels te houden.
  • Durf ook winst te nemen, maar doe dit proportioneel. Ikzelf volg hier onderstaande aanpak, maar je kan dit aanpassen naar eigen wens.
  • Bij iedere verkoop dienen onder- en bovengrenzen aangepast te worden volgens onderstaande tabel. Steeds als er een grens wordt overschreden dien je je emoties uit te schakelen en gelijk een robot te handelen. Dit beschermt je tegen jezelf... 
Hoe winsten nemen

Onderstaande afbeelding is een uitgewerkt voorbeeld waarbij we starten met de aankoop van 100 aandelen aan 10 € / aandeel. Bij het bereiken van een grens, dient er gehandeld te worden. 

Hoe winst afromen

Verder verhoog ik het stuk income securities naargelang de leeftijd volgens onderstaande verdeling:

Tussen 30 - 40 jaar oud: 30 % in income securities

Tussen 40 - 50 jaar oud: 40% in income securities

Tussen 50 - 55 jaar oud: 50% in income securities

Tussen 55 - 60 jaar oud: 55% in income securities

Tussen 60 - 65 jaar oud: 60% in income securities

Tussen 65 - 70 jaar oud: 65% in income securities