Liever lui dan moe?

Gepubliceerd op 10 november 2022 om 13:24

Liever lui dan moe, maar toch rendement halen? Het kan!

Ik denk dat er een groot probleem zit in het feit dat mensen die beleggen, vaak de microbe te pakken hebben gekregen en voor ze het zelf goed en wel door hebben al snel in het hokje 'vakidioot' gestopt kunnen worden (ja, ik hoor daar zeker bij, maar zie het als een compliment). Verder ga ik ook steeds op zoek naar meer info, en omring ik me door stuk voor stuk 'krakken' in het vak. Dit in een selecte facebook groep (BH'ers, jullie weten dat ik het over jullie heb ;))

Als er dan iemand een vraag stelt: 'waarin beleg jij', 'hoe selecteer jij bedrijven', ... tja, dan ben je vertrokken voor de rest van de avond... En daar zit een serieuze 'vluchtheuvel'. Daar waar het doel van mijn site is om beleggen zo eenvoudig mogelijk te maken, doe ik in mijn gesprekken niet aan 'walk the talk'. 

Ik denk dat de basis op de site zeker goed is, en dit voor veel mensen tot inzichten leidt. Echter is het gevaar om niet te gecompliceerd te worden en het eenvoudig te houden. Dit is dan ook de reden waarom ik etf's, holdings en trust funds aanprijs. Een aantal eenvouidge 'strategiën' helpen je hopelijk over de 'vluchtheuvel'.

Heb verder geen te hoge verwachtingen, en vergelijk niet met anderen. Hoe vaak zie ik mensen die 'YTD 80%' halen, jaar na jaar... Geloof me: dit is onzin!

Je zal steeds een 'broker' moeten kiezen. Hiervoor verwijs ik je graag naar volgende pagina: Hoe je broker kiezen? Ik zal nog een blog doen over de broker die ik zelf gebruik en hier een soort 'handleiding' van maken. Dit is even een 'dingetje' waar je door moet, maar ik kan steeds jullie op weg helpen: no worries. 

Eens je een broker hebt, is het kwestie van wat te wennen aan het platform. Dit kan in eerste instantie overweldigend lijken, maar ook hier help ik je graag op weg. Je kan steeds een mailtje doen naar info@beleggeniskinderspel.com. Verder is het idee om van deze stappen opleidingsvideo's te maken, dit is voorlopig toekomstmuziek.

Vanaf dat je geld gestort hebt op je broker account, kan je je eerste aankopen doen.

Hier een aantal eenvoudige ideeën om toch mooite rendementen te halen:

  • Beleg periodiek in een wereld etf. Deze belegt in de grootste bedrijven van de internationale ontwikkelde landen. De meest voorkomende etf die ik voorbij zie komen, ook in de FIRE community (thans in Europa) is IWDA met ISIN IE00B4L5Y983. Om transactiekosten te beperken zou ik minimaal 1000 € per keer beleggen. Is dit 1 keer per jaar: prima! Sinds introductie van IWDA in 2009 bedraagt het rendement 8,5 % per jaar!!! De lopende kosten zijn met 0,2% zeer laag. De grootste posities zijn Apple, Microsoft, Amazon, Google, Tesla, United Health, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, en jawel, Bershire. 
  • Onder het mum: 'de rijken worden altijd rijker' en 'if you can't beat them, join them', is het zeker interessant om naar de rijkste families ter wereld te kijken. Vaak hebben hun, al dan niet, een noterende familiale holding. In België mogen we ons gelukkig prijzen, want de Belgische beurs kent tal van prima geleide holdings zoals Brederode. Met een investering in Brederode, beleg je ook deels in Sofina, ook een prima holding. Aan de huidige koers schat ik dat de korting ten opzichte van de intrinsieke waarde ongeveer 20% bedraagt. Over de laatste 5 jaar zag je je inleg ongeveer verdubbelen, hetgeen overeenkomt met +- 14% rendement. Ga je het liever wat verder zoeken en zegt de naam Warren Buffet en Charlie Munger je wel iets, is Berkshire Hathaway ISIN:US0846707026 een aanrader. Let wel op: met Berkshire beleg je voor +- 40% in Apple. Doe je liever mee met de Rothschilds, dan kan dat via R.I.T. of Rothschild Investment Trust met ISIN:GB0007366395. Ze rekenen wel een iets hogere kost van 0,72%
  • Verder kan je ook op zoek naar fund managers die sterk presteren over de lange termijn en je karretje daar eenvoudigweg aanhangen. Let hier wel op met de lopende kosten. Sommige fondsen vragen fees die niet te verantwoorden zijn door het povere rendement. Ik verwijs graag terug naar Warren Buffet (zie vorig puntje), maar dichter bij huis heb je Terry Smith die zonder twijfel het vernoemen waard is. Met Fundsmith met ISIN:LU0690375182 kan hij terugkijken op een jaarlijks rendement van 15,8%, dit met een totale kost van 1,06% is dit niet veel voor zulke kwaliteit. Om het anders te formuleren: voor 1,06% worden jouw zuurverdiende centen beheerd door de Federrer van het beleggen. Om dit nog wat te kaderen: veel geliefde pensioenspaarplannen kosten een veelvoud hiervan!!! Fundsmith's grootste posities zijn: Microsoft, Novo Nordisk, Philip Morris, L'Oréal, Estee Lauder, IDEXX, McCormick & Co, Stryker, Pepsico en Waters Corp

Reactie plaatsen

Reacties

Huskens Yvo
een jaar geleden

Beste Hans,
Meermaals door mezelf aan jou getipt, en toch vergeet je alweer de banken in de etalage te zetten.
Ruim plus 35 pct op tijdspanne van 2 maanden … why not ?
Met vriendelijke groeten.
Yvo Huskens

Hans
een jaar geleden

Dank voor je bericht Yvo,

Meermaals hetzelfde antwoord: ik beleg niet in bedrijven die ik niet snap en die berusten op schulden. Enige blootstelling aan financials heb ik via holdings. Hopelijk snappen hun het bankwezen beter dan ik ;)

Groet,
Hans

Patricia Bekaert
een jaar geleden

Heel interessant en mooi uitgelegd.
Dankjewel 🙏

Hans
een jaar geleden

Jij bedankt Patricia voor de leuke feedback! Appriciate!

Seppe H.
een jaar geleden

Hey Hans, thanks voor uitleg en tips!
Grt