Wat is beleggen?

Laat je geld groeien

Beleggen is geld in iets investeren (of iets kopen) waarvan je vervolgens uitgaat de het in waarde zal stijgen. Door deze stijging in waarde van hetgeen je koopt (of in geïnvesteerd hebt) heb je bij verkoop winst gemaakt (meerwaarde gecreëerd).

Je kan in veel zaken investeren zoals aandelen, obligaties, etf's, crypto munten, vastgoed, kunst, wijn, whisky, lego, pokemon kaarten, ...  je kan het zo gek niet bedenken of je kan er in investeren. Zo lang als er maar voldoende potentieel (kans) is dat hetgeen je koopt op termijn meer waard is. 

Ik hoor soms wel eens iemand zeggen: dan investeer ik mijn geld in een nieuwe fiets... tenzij die fiets op termijn meer waard wordt, of die fiets als tool bijdraagt tot meer winst (een wielrenner die door aanschaf van een betere fiets meer wedstrijden denkt te winnen) is er hier geen sprake van een investering, maar eerder van een uitgave...

Omdat investeren in bepaalde bijzonderheden zoals Lego, wijn, pokemonkaarten, kunst, ... ook zeer specifieke kennis vereist, gaan we hier niet dieper op in. Ook obligaties laten we buiten beschouwing, want door het opkoop beleid van de centrale banken is de gehele markt uit evenwicht en kunnen er rare dingen gebeuren... 

Voor Beleggen is kinderspel beperken we ons tot beursgenoteerde bedrijven (familie bedrijven of dividend betalers), holdings, etf's en trust funds, een stukje over edelmetalen als bescherming tegen inflatie en een beetje Spielerei: aandelen met een hoog speculatief gehalte. Dit zijn aandelen met een hoger risico op verlies, maar daar tegenover staat dat de potentiële winsten ook vele malen groter zijn dan de 'veiligere' beleggingen. LET OP! Dit deel Spielerei mag maximaal 10 % van je portefeuille bedragen en dient pas aangekocht van zodra de portefeuille reeds deels gevuld is. 

Voor de mensen die hiervan slecht slapen: beleg dan niet in deze aandelen (speculatie) en beleg deze 10 % extra in holdings of beursgenoteerd vastgoed.