Hoe een portefeuille opbouwen?

Zoals reeds uitgelegd bij het stukje over beginnersfouten en beurswijsheden: Leg niet al je eieren in één mand. Dit gaat verder dan spreiden in verschillende bedrijven. Zo ken ik mensen die 'gespreid' hebben over ArgenX, Galapagos, Acacia Pharma en Mithra en dit voor zo een 80 % van de totale waarde van de portefeuille. Dit is een voorbeeld van slecht spreiden. Stuk voor stuk zijn het farmaceutische bedrijven die in onderzoeksfase zitten voor potentiële geneesmiddelen, echter kan er in de laatste studie fase nog van alles mis gaan en dan kelderen deze aandelen. 

Nee, als ik het over spreiden heb, heb ik het niet alleen over spreiden in bedrijven, maar ook in verschillende assets, rekening houdend met het risicoprofiel. Buiten aandelen zijn er nog tal van assets zoals vastgoed, obligaties, edel metalen, kunst, cryptomunten, oldtimers, collectables, ... maar omdat een mens niet alles kan weten, heb ik me persoonlijk beperkt tot aandelen, vastgoed (in de vorm van GVV's en REIT's en niet te vergeten mijn eigen woning) en edelmetalen. Betreft edelmetalen probeer ik zelf een 10% fysiek edelmetaal aan te houden. Omdat dit opgeslagen is in een kluis bij de bank, staat dit niet weergegeven in onderstaand voorbeeld.

Obligaties leveren één niets meer op (en als ze dat wel doen is dit van bedrijven met een CCC rating en dus high risk) en twee door het opkoopbeleid van de centrale banken is deze markt volgens mij iets waar je beter van weg blijft. Kunst, oldtimers, Lego, Pokémon kaarten, ... ken ik persoonlijk niets van, dus hou ik daar ook de handjes van af.

Ok, toegegeven, ik zit ook voor een zeer klein gedeelte in cryptomunten om nog meer spreiding te hebben. Ook al zie ik momenteel nog geen enkele meerwaarde van cryptomunten en is dit volgens mijn één van de grootste bubbels allertijden, moest het toch het nieuwe normaal worden, wil ik er wel (beperkt) van meeprofiteren. Deze zijn dan ook niet opgenomen in de portefeuille. 

Hoe portefeuille opbouwen

Ok, Hans, I got it... maar wat nu eerst kopen om te starten met een portefeuille? 

Vergelijk de opbouw van je portefeuille met een boom. Wil je dat je portefeuille wel tegen een storm kan? Zorg dan dat je gezonde wortels hebt. Dit zijn de holdings, trust funds en ETF's (die goed gespreid zijn over regio en sectoren). Deze zijn het voornaamste, en daar begint de groei mee. Je eerste aankoop is dus logischerwijs een holding, trust fund of ETF.

Vervolgens dient een stevige boom een goede stam te hebben. Dit is het vastgoed in de vorm van GVV's en REIT's en een deel fysieke edelmetalen (goud, zilver, platina, ...). Een stevige stam zorgt voor bescherming tijdens noodweer (en hoe dan ook, vroeg of laat komt er noodweer, alleen laat de beurs net zoals het weer, zich moeilijk voorspellen; lees gerust NIET). Als tweede aankoop kan je met andere woorden een Belgische GVV kiezen.

Vanuit die stam gaan we over naar de takken van de boom. Dit zijn de aandelen waar wij ons beperken tot kwalitatieve bedrijven met een gezonde vrije kasstroom, een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal en competitieve voordelen (moat), de zogenaamde 'compounders'. Tijdens een hevige storm kan er al eens een tak breken, maar de boom overleeft. Zelfs de beschadigde tak kan volledig herstellen. Als derde aankoop kan je een aandeel overwegen. Zorg dan wel dat je weet wat je koopt. Als mensen een nieuwe tv kopen, dan gaan ze online info zoeken en vergelijken op alle gebieden gaande van eigenschappen tot en met de winkel waar ze de gekozen tv het goedkoopst kunnen halen. Kopen ze aandelen (vaak ter waarde van een tv), dan volgen ze het eerste beste advies, zelfs als ze niet weten wat het bedrijf dat ze gekocht hebben doet. Beetje raar hé.

Op die takken groeien de bladeren. Dit zijn de high risk aandelen. Bij een beetje een stevige wind verliest de boom al snel wat van zijn kruin. Om die reden zijn dit aandelen waar je pas aan moet beginnen als je een diep gewortelde dikke stam hebt met grote stevige takken. Hou je niet van high risk? Ach, dan is je portefeuille toch gewoon een boom in de winter ;) Versta me niet verkeerd, de bladeren kunnen ervoor zorgen dat de boom zeer snel groeit. Tegenover een hoog risico dient een zeer hoog potentieel rendement te staan. 

Rest ons nog de cash. Zie dit als de meststof. Als je hele boom er zwakjes bij staat, is het de ideale moment om bij te mesten (lees: te kopen). Heb je geen cash aan de kant staan, kan je niet kopen op de momenten waar je het verschil kan maken. Recent voorbeeld is corona... plots waren alle bomen zwak... degene die toen bemest hebben, plukken nu de vruchten (als het een fruitboom was thans).

Voorbeeld portefeuille

BELANGRIJKE OPMERKING: deze verdeling is persoonlijk en afgestemd op mijn doel. Gezien ik op 55-jarige leeftijd financieel onafhankelijk wil zijn, is cashflow uit mijn investeringen belangrijk. Om die reden hanteer ik een grotere positie in hoog dividend betalers volgens mijn leeftijdszone. 

Indien je niet wenst te beleggen in hoog dividend income securities, kan je deze positie (deels) verkleinen en extra investeren in holdings, etf's, trust funds en vastgoed.