Beginnersfouten en beurswijsheden

Wall(street) of shame!

Jawel, zoals ik eerder al had opgebiecht, wordt mijn overall rendement aanzienlijk naar beneden gehaald door mijn beginnersfouten. Mea culpa! Maar niet getreurd, doordat ik fouten heb gemaakt, ben ik slimmer gaan beleggen en kan ik jullie behoeden voor dezelfde fouten. Al mijn fouten kan ik achteraf gezien linken aan één van onderstaande beurswijsheden en het niet volgen van een vaste strategie (hoe een portefeuille beheren). 

 

Pandora: -60 % op jaar tijd: Het blind volgen van advies, zonder eigen analyse uit te voeren. Ondanks dat ik wist dat de trend van Pandora armbandjes voorbij was, toch blind gestaard op het potentiële rendement. En ja, dat was betalend advies van een 'professionele' belegger. 

Galapagos: -50 % en vervolgens bijgekocht om uit te middelen (dus extra verlies): Never catch a falling knife. Waar rook is, is meestal vuur. Wat ik had moeten doen is Galapagos buiten zwieren op -30% en vervolgens een jaar de kat uit de boom kijken alvorens terug interesse te tonen in hetzelfde bedrijf. 

Te veel high risk aandelen: Geleid door hebzucht en adviezen zoals: "dit aandeel gaat knallen", "minstens 1000% rendement", ... week ik af van de procentuele samenstelling van mijn portefeuille waardoor ik teveel was blootgesteld aan hoog risico. Hierdoor was ik meer aan het speculeren dan aan het investeren. 

 

 • "Leg niet al je eieren in één mand"

Twee pijnlijke gevallen in België die nog steeds niet verteerd zijn: Lernaut en Hauspie en Arcopar.... Mensen die veel geld in één enkel aandeel hadden zitten, hebben zware verliezen geleden. Voor een beginnende belegger is spreiden zeer belangrijk. Beleggen is kinderspel kiest voor stevige funderingen van een portefeuille door middel van holdings, trust funds en etf's. Later meer hierover. 

 • "Cut your losses and let your profits run"

"Selling your winners and holding your losers is like cutting the flowers and watering the weeds"

Iedereen kent de uitspraak:  Deze welbekende uitspraak zal zich vertalen in één van de spelregels van onze strategie. Tipje van de sluier: bij een verlies van -30% dient de gehele positie verkocht te worden. En ja... dat doet pijn... (iedere belegger kan dat beamen) Het is de psychologie van de mens, maar we zijn pessimisten. Negatieve ervaringen krijgen meer aandacht dan de positieve en ze blijven ook nog eens langer hangen. In mijn professionele carrière heeft me eens iemand verteld: 'we vergeten vaak successen te vieren' en dat klopt. Maar zo lang als je je verlies durft te nemen op -30 % is dat ook je maximale schade. Dit in tegenstelling tot een aandeel dat stijgt... dit kan in principe oneindig doorstijgen (kijk maar naar Apple, of dichter bij huis: Lotus Bakeries).

 • "Never catch a falling knife"

Aandelen die (sterk) aan het zakken zijn verkiezen boven degene die ()sterk aan et stijgen zijn. Het is wederom een rare hersenkronkel die ons vertelt dat aandelen kopen die sterk gezakt zijn meer potentieel hebben om terug te stijgen... . Vergelijk het met een voetbalploeg waar je al je goede spelers verkoopt en de bankspelers overhoud. Om je ploeg te versterken koop je niet de toppers, maar de spelers die bij hun vorige ploeg niet aan bod kwamen in de hoop dat dit sterspelers gaan worden... Uiteraard dient hier een kanttekening bij gemaakt: bedrijven die onterecht door de markt worden genegeerd en daardoor sterk dalen, maar waar fundamenteel niets veranderd is, zijn de buitenkansjes. Het waardenbeleggen of fundamenteel analyseren gaat er immers van uit dat (goede) bedrijven zich op de lange termijn steeds herstellen naar de onderliggende waarde.

 • It’s when the tide goes out, we discover who has been swimming naked"

In een stijgende markt kan iedereen financieel expert zijn... Het is pas in dalende markten dat het kaf van het koren gescheiden wordt, en waarbij de vaardige beleggers, door het volgen van een strategie, de verliezen weten te beperken.

  • “Price is what you pay, value is what you get.” 
  • “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price, than a fair company at a wonderful price.” 
  • "Whether we're talking about socks or stocks, I like buying quality merchandise when it is marked down."

  Eén van mijn persoonlijke favorieten van Warren Buffet. Mensen en markten zijn irrationeel, soms worden waardevolle aandelen door de markt zonder echte reden genegeerd... dit zijn de buitenkansen... je betaald een prijs voor een aandeel dat eigenlijk meer waard is. Zo zijn er bedrijven die schuldvrij, en meer cash op de rekening hebben staan dan dat ze gewaardeerd worden op de beurs (Galapagos as we speak)

  • "The trend is your friend until it ends"

  Deze uitspraak heeft eerder te maken met technische analyse, maar sluit ook goed aan bij vorige uitspraak. Koersen hebben de neiging zich in trends te bewegen (hoewel het niet eenvoudig is om trendomkeren te bepalen), paddle with the stream is dan ook een goede tactiek, maar op de lange termijn minder relevant.  

  • “No matter how great the talent or efforts, some things just take time. You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.” 

  “Calling someone who trades actively in the market an investor is like calling someone who repeatedly engages in one-night stands a romantic.”

  “The stock market is designed to transfer money from the active to the patient.”

  "Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas."

  Voorgaande quotes hebben te maken met geduld en lange termijn visie. Snel veel geld willen verdienen op de beurs of onrealistische doelen stellen heeft enkel als gevolg dat mensen domme dingen gaan doen. Beleggen in aandelen is voor de lange termijn (10 jaar en langer), liefst buy and hold volgens de opgelegde spelregels. 

  • “If you aren’t willing to own a stock for 10 years, don’t even think about owning it for 10 minutes.”

  Ook hier weer: beleggen is voor de lange termijn! Maar verder heeft het ook betrekking op het aandeel zelf. Koop bedrijven waar je iets van kent, waar je pasie voor hebt, die je interesseren. Doe je eigen studie omtrent dat bedrijf en als je dan een mooi bedrijf hebt gevonden dat ondergewaardeerd blijkt, sla je slag, sit back and relax....

  • “The most important quality for an investor is temperament, not intellect.”

  Ook deze slaat op de psychologie van de mens. De gootste vijand van de belegger is de belegger zelf... Dit door zijn emoties. Deze moet je zoveel mogelijk uitschakelen en proberen te handelen zoals een robot. Dit kan door TEN ALLE TIJDEN aan de spelregels te houden.

  • “I will tell you how to become rich. Close the doors. Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.”

  Een recent voorbeeld: In het midden van de 'corona' storm kocht ik EQT (een holding van de familie Wallenberg die voornamelijk in private equity zit). Mensen verkochten massaal aandelen, zelfs van bedrijven die profiteren van een lock down. Deze tegendraadse investering is tot op heden mijn beste investering geweest. Op +- 6 maanden had ik mijn inleg verdubbeld.