Hoog dividend betalers

Dividend

"Een koe voor haar melk, een kip  voor haar eieren, een aandeel voor haar dividend"

Maar wat is nu net een dividend? Een dividend of een winstuitkering is een deel van de winst dat het bedrijf gemaakt heeft dat uitgekeerd wordt aan de eigenaren van het bedrijf. Gezien jij als aandeelhouder mede eigenaar bent, heb je ook recht op jou deel van de taart. 

Nu keert niet ieder bedrijf een dividend uit, en daar is in principe niets mis mee. Stel dat een bedrijf erin slaagt om met een investering van 100 € ieder jaar 120 € meer winst te maken, dan kan het bedrijf beter haar winsten volledig investeren dan het uit te geven aan de eigenaars (waaronder jijzelf). Over het dividend wordt gestemd op de aandeelhoudersvergadering waar ook jij welkom bent en stemrecht hebt (mits je aandeelhouder bent uiteraard). 

Je moet het zien alsof het bedrijf van jezelf is (want uiteindelijk is het dat ook), wat doe je dan het liefst? Stel je bent zelfstandig aannemer, en je kan kiezen om jezelf met de winst te belonen en eens goed op vakantie te gaan met het gezin, of je kan de winst herinvesteren in een nieuwe kraan. Door de investering kan je het jaar erop een woning ongeveer 10 % sneller klaar hebben en je personeel beter benutten. Als die kraan 25.000 € kost en je door de investering 30.000 € extra winst kan boeken zou ik als eigenaar het wel weten. 

Vaak zien we dat groeibedrijven intensief investeren om de nodige groei te kunnen realiseren. Echter groeien bomen niet tot in de hemel en veranderen groeibedrijven (hopelijk) op termijn in stabiele kwaliteitsbedrijven. Als er dan vrij cashflow ter beschikking blijft, en nog verder groeien niet meer relevant is, wordt er vaak meer dividend uitgekeerd. Voorbeelden van stabiele kwaliteitsbedrijven zijn Coca Cola, Proctor & Gamble, Neslté, ... Deze bedrijven zullen niet meer groeien aan 20% per jaar.

Voor (hoog) dividend betalers kan je op zoek gaan naar individuele bedrijven zoals Proximus, Post NL, ... maar er zijn nog tal van andere income securities die bij ons minder bekend zijn, maar reeds lange track record hebben in Amerika:

  • Closed end funds (CEF's)
  • Municipal bonds
  • Preferred shares
  • Business Development Companies (BDC's)
  • Collateralized Loan Obligations (CLO's)
  • Master Limited Partnerships (MLP's)
  • Real Estate Investment Trusts (REIT's) --> zie ook vastgoedbeleggingen