Waar informatie halen?

 

De meest betrouwbare bron van informatie betreft de fundamentals van een bedrijf zijn de financiële verslagen die je terugvind via de 'investor relations' van het bedrijf. Hoe kom je nu in godsnaam op de investor relations? Easy peasy: Google. Gewoon de bedrijfsnaam + investor relations en tadaaaa! Via de investor relations ga je vervolgens naar de financiële verslagen en open je de pdf. Ik raad het zeker aan om van de aandelen die je wenst te kopen eens het volledige jaarverslag te lezen. Dit is een enorme bron van inspiratie, waarbij je een goed beeld krijgt van het management, de bedreigingen, de kansen, de visie, ... Beeld je in dat jij de CEO bent van dat bedrijf, wat zou jij dan doen om het bedrijf te doen groeien en om het onderscheid te maken? Ligt dit in lijn met de visie van het bedrijf, prima... mogelijks heeft het management nog betere ideeën, super... Je zal in ieder geval veel bijleren van het bedrijf dat je koopt. 

Zeker voor holdings, trust funds en etf's is het van belang om te weten waarin ze beleggen; de portefeuille of het portfolio (even Google hanteren). Zo koop ik bijvoorbeeld niets waar Tesla een grote positie in de portefeuille heeft. Verder is het voor zulke investeringen interessant om de décote of de korting van het aandeel ten opzichte van de net asset value te kennen. De wat? De totale 'echte' waarde van de portefeuille. Soms is de reële waarde van de portefeuille per aandeel hoger dan de koers van het aandeel. Het noteert dan met een korting (omgekeerd is uiteraard ook mogelijk). Voor holdings die over het algemeen zeer sterk presteren betaal je al snel meer dan de totale waarde van de portefeuille omdat ze er jaar op jaar in slagen om te groeien (bijvoorbeeld Sofina)

Jaarverslagen via Investor Relations

Via je eigen broker platform is er ook veel info beschikbaar, maar dan moet je het stellen met de info die je broker ter beschikking stelt. Dit is vaak een goede basis, maar indien je meer specifieke zaken zoekt, zal je snel terug moeten grijpen naar de financiële rapporten van het bedrijf zelf. De info is betrouwbaar, maar vaak te beperkt voor specifieke analyses. 

Info via je broker

Yahoo finance is ook een bron van info. Hier vind je zeer veel op terug, kan je snel analyses maken, zelfs aandelen screenen op jou specifieke ratio's. Echter moet je wel soms opletten voor kleinere Europese aandelen of de info wel correct is. Ik raad dan ook aan om na een screening steeds de gevonden cijfers te verifiëren met het financieel verslag van het bedrijf. 

Info via Yahoo Finance

Verder is het interessant om de 'inside transactions' te bekijken. Mensen die iets te maken hebben met het bedrijf zoals leden van het management team of raad van bestuur (zelfs aangetrouwd), dienen alle transacties (aan- en verkoop van aandelen in het bedrijf waar ze voor werken) te melden aan de FSMA (de beurswaakhond zeg maar). Waarom is deze info belangrijk.... indien blijkt dat het hele management plots voor grote bedragen aandelen van het bedrijf koopt, zou dit dan een voorbode zijn dat het bedrijf goede of slechte cijfers kan voorleggen??? Juist... je snapt hem.

Insider transactions

Gaan we nog een stapje verder, en meer naar de timing om een aandeel te kopen (op de lange termijn maakt dit niet echt een groot verschil, maar onder het motto goed begonnen is half gewonnen). Hiervoor kan je MarketViewer gebruiken. Hier kan je de bied- en laat prijzen bij bepaalde volumes volgen. Met andere woorden, je kan volgen aan welke prijzen mensen willen kopen en verkopen en hoeveel stuks. Indien er veel meer kopers dan verkopers zijn, zal de trend stijgend zijn en omgekeerd. Dit kan helpen om aan een betere prijs je order te plaatsen. 

Orderboek