Hoe je broker kiezen?

Keuze van je wat?

Broker is de Engelse term voor beurshandelaar. Indien je broker handelt in aandelen of effecten zeggen ze wel eens effectenmakelaar (stock broker). Een broker is eigenlijk een tussenpersoon die de handel faciliteert en hiervoor een commissie vraagt. 

In ons geval betekent een broker steeds een financiële instelling waar particulier beleggers terecht kunnen om zelf aandelen te kopen en te verkopen via het handelsplatform van die broker. Hiervoor betaal je een bijdrage (commissie). 

De kleintjes tellen:

Zoals eerder al aangegeven dien je de 'kleine' kosten ook steeds in het oog te houden. Het lijkt soms verwaarlosbaar, maar op het einde van de rit scheelt het een 'slok op een borrel'. 

Met kosten bedoel ik:

  • Transactiekosten bij je broker
  • Beheerskosten van ETF of fondsen
  • Belastingen die je betaald op ontvangen dividend. Zelfs dubbel belastingen op buitenlandse dividenden (behalve Ierland)
  • ...

Op de grafiek kan je de invloed zien van de 'kleintjes'... Zo is er bij een rendement van 6% over 25 jaar een verschil van ongeveer 72.000 € indien de kosten 1% hoger zijn en zelfs 129.000 € indien de kosten 2% hoger zijn....

Invloed van kosten op je rendement

Vergelijk daarom verschillende brokers met elkaar. Zo rekenen brokers andere kosten aan voor bepaalde diensten, biedt niet iedere broker dezelfde diensten aan, en handelen niet alle brokers op dezelfde beurzen. Ben je iemand die graag in exotische landen belegt, of iemand die veel in opties handelt, ... de keuze van de broker die best bij je past hangt af van welke type belegger jij bent. 

Om hier niet te veel uit te wijden beperken wij ons tot het kopen van beursgenoteerde holdings, trustfunds, etf's en aandelen waarvan de meeste verhandeld worden op de meest voorkomende beurzen: NYSE (New York Stock Exchange), Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Nasdaq, ... 

Opties, hefboomproducten, forex traden, ... zijn allemaal zaken die niet thuishoren bij kinderspel en dus ook niet relevant in de zoektocht naar een geschikte broker.

Nu dat we weten wat en waar we willen handelen, is het nog belangrijk om te weten of het platform gebruiksvriendelijk is, of er goede ondersteuning is (klantendienst), en welke tools er op het platform van je broker beschikbaar zijn. Bieden ze screeners aan zodat je gemakkelijk aandelen kan filteren op basis van door jou geselecteerde parameters (ratio's), is er een programma beschikbaar voor technische analyse, hebben ze een 'kenniscenter' waar jij eenvoudig extra info terugvind, ...

Last but not least: Let op de kleintjes!!! (nee, je (klein)kinderen zijn hopelijk veilig)... ik bedoel let op de kosten die je broker aanrekent voor transacties. Ongeacht dat we proberen zoveel mogelijk de 'buy and hold' strategie toe te passen (minimale inspanning; remember?), kunnen de transactiekosten snel met een % gaan lopen. Het is de bedoeling dat jezelf welvarender wordt, niet de bank of broker.

Welke brokers mijn voorkeur genieten zal ik nadat de site enige tijd up and running is via deze pagina met jullie delen. 

Eens je je broker van voorkeur hebt bepaald, dien je een account aan te maken; ook dit is kinderspel. In dit proces wordt je goed begeleid door je broker, of kan ik je mee helpen indien gewenst.

Als ja account geactiveerd is en gekoppeld aan een 'tegenrekening', kan je via deze rekening geld (welk geld?) overmaken naar je broker account. Met dit geld (cash) kan je dan aandelen kopen. Welke aandelen? Hold your horses.... dit licht ik toe bij 'Hoe een portefeuille opbouwen?'

Al doende leert men; dus ook hier een kleine opdracht: Ga eens zelf op zoek naar de verschillende brokers in België en Nederland, welke diensten ze aanbieden en welke tarieven ze hanteren.