Hoe aandelen analyseren

It’s far better to buy a wonderful company at a fair price, than a fair company at a wonderful price.” 

Maar hoe vind je die mooie bedrijven voor een eerlijke prijs? Dit kan binnen de aandelen analyse op meerdere manieren, waarvan ik kort de fundamentele en technische analyse beknopt zal bespreken. Om de zaken niet te complex te maken, beperk ik me tot een aantal ratio's en technieken. Moest je toch het gevoel hebben dat er cruciale info ontbreekt, stuur me even een mailtje en ik probeer in de blog een artikel erover te schrijven. 

Nu heb ik tot nu toe aangegeven dat beleggen kinderspel is, en verwacht ik dus niet dat mensen grondige analyses gaan maken. Let wel: Ik moedig het ten zeerste aan om dat wel te doen!!! Je kan er maar van leren. Om die reden geef ik graag een basis mee als duwtje in de rug. 

Maar we moeten ook eerlijk blijven: het enkel hanteren van ratio's of grafieken is onvoldoende om met zekerheid beter te doen als de markt. Als het zo eenvoudig zou zijn, was iedereen in staat om de beste bedrijven eruit te pikken en zou de marktprijs zich ook onmiddellijk balanceren. Ga maar eens op zoek naar dé analist die jaar op jaar beter presteert dan de markt over het algemeen.... je zal van een kale kermis thuiskomen. 

Niet getreurd, de markt volgen levert gemiddeld nog steeds een veel beter rendement dan je geld parkeren op een bankrekening. Eén van de grootste beleggers aller tijden, en mijn favoriet om te quoten is Warren Buffet. Hij zei ooit tegen zijn vrouw: "als ik sterf, investeer je geld dan periodiek in de S&P 500 en je zal het beter doen dan de meeste betalende fondsen". 

Eén van de redenen waarom ik focus op holdings, trust funds, etf's, familie bedrijven en GVV's is omdat dit type van beleggingen historisch zijn nut reeds bewezen heeft. Goud en zilver (en GVV's voor een stukje) zijn eerder ter bescherming tegen inflatie.

Succes met je eigen (eerste) analyses!