Met welk geld beleggen?

'Ik heb geen geld om te beleggen'

Een uitspraak waar ik persoonlijke een beetje de kriebels van krijg... wat niet wil zeggen dat ik het niet snap. Mensen zijn nu eenmaal gemakzuchtig... Uitspraken zoals: 'dat lukt me of je nooit', 'je komt er wel achter', 'och, ik doe zelfs de moeite niet meer'... klinkt zeer herkenbaar allemaal niet? Nog beter wordt het als iemand blijkt toch doorzettingsvermogen te hebben en wel slaagt... dan krijg je uitspraken zoals: 'jaaaa, zo kan ik het ook', 'ja maar die komt uit een rijke familie', 'die zal wel iets doen wat niet deugd', 'die heeft gewoon geluk gehad', ...

Weet je hoe je eenvoudig kan afvallen? Door minder calorieën te eten dan dat je verbrand. Hoe grotere het verschil tussen in en uit, hoe sneller je kilo's kwijt geraakt. Ok, er zijn methodieken om het proces aangenamer te maken, maar het basisprincipe blijft hetzelfde.

Voor je financiële toestand is dat niets anders: geef je meer geld uit dan je verdiend, word je armer, geef je minder uit, word je rijker... Had ik niet gezegd dat het eenvoudig zou zijn.

Ja maar Hans, niet iedereen heeft het even breed... Inderdaad, klopt als een zwerende vinger... dus niet iedereen zal 1000 € per maand kunnen 'sparen' (=minder uitgeven dan er binnenkomt). Toch ben ik ervan overtuigd dat het merendeel in staat is om een bepaald percentage te sparen. Laten we er eens van uitgaan dat het mogelijk moet zijn om 10 % van hetgeen er binnen komt gespaard kan worden.... Heb je een gezamenlijk inkomen van 10.000 € is dat inderdaad 1000 € per maand gespaard... Is het 2.000 €... dan zal het maar 200 € bedragen...

Het is zelfs zo dat gezinnen met een lager inkomen veel bewuster met geld om (moeten) gaan en een beter inzicht hebben in hun uitgaves, en daar mogen ze gerust trost op zijn. Wie meer verdiend heeft ook de neiging om meer uit te geven aan niet essentiële zaken (spulletjes zeg maar) en luxeproducten.

"If you buy things you do not need, soon you will have to sell things you need."

De grootste uitgaves voor gezinnen zijn over het algemeen: 

Overzicht uitgaven

Ik denk dat je niet heel creatief moet zijn om uit te vlooien waar je geld kan besparen zonder dat je levenskwaliteit erop achteruit gaat (in tegendeel). Om toch even de quick wins mee te geven: stop met roken, drink minder alcohol (mijn achillespees), koop de witte producten (melk met een merk komt heus niet van een betere koe), drink kraanwater, geef minder uit op café of restaurant, vergelijk je telecom aanbieders, je energieleverancier, ...  

Als je nog steeds niet overtuigd bent dat je eenvoudig 100 € per maand kan besparen, kan je nog altijd een centje bij verdienen door een flexijob.

Hoe wij als gezin bespaard hebben kan je lezen in deze blog. 

Iemand die een idee heeft hoeveel 100 € per maand beleggen aan 8 % rendement na 40 jaar waard is? +- 310.000 €.... Dus hopelijk veel jonge lezers van mijn website, want hoe eerder je start, hoe langer je horizon, hoe meer 'rente op rent' (exponentiële curve voor de wiskundigen onder ons). LET OP: 100 € per maand beleggen is enkel verstandig indien je bank dit kosteloos aanbiedt; indien je iedere keer transactiekosten moet betalen, accumuleer je beter tot je minstens 1000 € hebt gespaard.

Even andere situatie schets: jong koppel, beide 20 jaar oud, leven gelukkig maar bewust van hun uitgaves. Hierdoor kunnen ze maandelijks 500 € per maand beleggen. Op hun 55 hebben ze hierdoor +- 1.000.000 € opgebouwd. 

Klinkt alsof ik je blaasjes probeer wijs te maken? Gelukkig niet ... sommige sprookjes bestaan echt.

Omdat we bij 'het plan van aanpak' beland zijn: je huiswerk voor deze maand: hou een keer je uitgaven minutieus bij en bekijk eens waar je kan besparen zonder dat je aan levenskwaliteit moet inboeten.

Deel gerust je bevindingen per reactie of mail en stimuleer ook anderen om financieel onafhankelijk te worden.

Wil je weten hoe wij dit met ons gezin hebben aangepakt, lees dan zeker deze blog!