Edelmetalen

Beleggen in goud
Beleggen in zilver

Een van de redenen waarom beleggers goud aan hun beleggingsportefeuille toevoegen is dat het edelmetaal bijdraagt aan een lager risico. Historisch gezien heeft het edelmetaal namelijk een lage correlatie met aandelen en obligaties, wat betekent dat het edelmetaal doorgaans goed presteert op het moment dat andere beleggingen in waarde dalen.

Goud wordt over de hele wereld gerespecteerd vanwege zijn waarde en rijke geschiedenis, die al duizenden jaren verweven is met culturen. Munten met goud verschenen rond 650 voor Christus en de eerste puur gouden munten werden ongeveer 100 jaar later geslagen tijdens de heerschappij van koning Croesus van Lydia.

Door de eeuwen heen hebben mensen om verschillende redenen aan goud enzilver vastgehouden. Samenlevingen, en nu economieën, hebben waarde gehecht aan goud en zilver, waardoor de waarde ervan in stand is gehouden. Het zijn de metalen waarop we terugvallen als andere vormen van valuta niet werken, wat betekent dat het altijd een zekere waarde heeft als verzekering tegen moeilijke tijden. De belangrijkste redenen om een deel edelmetalen in portefeuille te houden zijn:

  • Goud (en zilver) blijkt in tegenstelling tot valuta, aandelen, ... zijn waarde te behouden over tijd
  • Goud en zilver blijken het steeds goed te doen bij hoge inflatie. Op die manier is het voor mij een extra bescherming tegen inflatie. Door biljoenen extra geld in circulatie te brengen door de centrale banken, zal vroeg of laat (proces is reeds volop aan de gang) inflatie toenemen en waarde van goud en zilver stijgen.
  • Goud kan niet zomaar gemaakt worden. Goud dient letterlijk gemijnd te worden. Gezien er over de laatste jaren steeds minder geïnvesteerd werd in mijnen, in combinatie met stijgende vraag naar edelmetalen, zal prijs doen stijgen. 

Goud zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van een gediversifieerde beleggingsportefeuille omdat de prijs stijgt als reactie op gebeurtenissen die ervoor zorgen dat de waarde van papieren beleggingen, zoals aandelen en obligaties, daalt. Hoewel de prijs van goud op korte termijn volatiel kan zijn, heeft het op lange termijn altijd zijn waarde behouden. Door de jaren heen heeft het gediend als een afdekking tegen inflatie en de erosie van belangrijke valuta's, en is het dus een investering die het overwegen waard is.

Omdat ik enkel geloof in fysiek edelmetaal (en niet de papieren versie, want dan heb je het plaatje niet echt begrepen) probeer ik ongeveer 5% van de waarde van mijn portefeuille aan te houden in fysieke edelmetalen. Hetzij in de vorm van munten, hetzij met een serienummer opgeslagen in een gerenommeerde bank.

Deze 5% staat niet mee opgenomen in de overzichten van mijn portefeuilles gezien deze fysiek liggen opgeslagen en niet mee in het overzicht van mijn broker komen staan.