Speculatie

High risk beleggen

Speculeren heeft an sich nog weinig te maken met beleggen zoals we dit tot nu toe geschetst hebben: op zoek gaan naar goed geleide holdings en trust funds, spreiding creëren door etf's, ondergewaardeerde bedrijven vinden, bescherming door middel van vastgoed en edelmetalen...

Speculeren of beter gezegd: het kopen van aandelen met een hoog speculatief gehalte houdt zeer veel risico in, maar tegenover hoog risico dient steeds een nog hoger rendement te staan. De kans dat je door zulke bedrijven te kopen snel aan je 30% verlies (verkooplimiet) zit is veel groter als voor bijvoorbeeld een holding, maar vaak zijn de winsten fenomenaal te noemen. Hier zit de grootste valkuil, want mensen rekenen hun eigen graag rijk, hebben weinig geduld en zijn hebzuchtig... De verleiding is dan ook groot om enkel te beleggen in high risk aandelen zoals startende pharma, goud vondsten waar nog niet gemijnd wordt, start ups, IPO's (initial public offering, of bedrijven die naar de beurs trekken). Ook ik heb mezelf daarop betrapt en ben mijn portefeuilles meer beginnen balanceren volgens opgelegde strategie. Dit soort aandelen mag MAXIMAAL 10 % van je portefeuille uitmaken. 

High risk aandelen zijn niet voor iedereen weggelegd. Zo zijn ze over het algemeen zeer volatiel (veel beweging tussen highs en lows). Als je slecht slaapt van -15% op een dag, dan blijf je hier beter van weg. Beleg deze 10% dan gerust in holdings, trust funds, etf's of GVV's. Kans is groot dat je het beter doet zonder dit extra risico te nemen.