Waarom zou ik beleggen?
Ik had het er laats nog over met de vrouw dat het op zijn minst gezegd bijzonder is dat je om met de auto te mogen rijden, je eerst dient te slagen voor je theorie, en dat je vervolgens praktijklessen moet volgen (ik weet niet op hoeveel uur de teller momenteel staat). En iedereen vindt dit uiteraard de evidentie.
Echter voor heel veel dagdagelijkse zaken zoals omgaan met geld, opvoeden, koken, ... is er geen enkel vorm van verplichte educatie of is dit thans niet opgenomen in onze eindtermen (doelstellingen te behalen in het onderwijs).
Als je erover nadenkt is dit toch vreemd... ik kan je zeggen dat opvoeden (en ik hoop dat ik het goed doe gezien niemand me dat ooit geleerd heeft) iets complexer is dan autorijden, bewust met geld omgaan voor velen ook een uitdaging blijkt, er steeds meer mensen niet kunnen koken (kijk maar naar het stijgend assortiment kant-en-klaar maaltijden).
Over opvoeden en koken gaan we niet uitweiden, maar over 'bewust omgaan met geld' wel. Noem het een stukje financiële (her)opvoeding.
Bij de meeste mensen heerst er nog steeds een beeld dat de beurs er enkel is voor mensen met veel geld en niet voor Jan Modaal. De media en onze politiekers helpen al helemaal niet in de liefde voor de beurs, ... en dat is jammer. Je kan het sentiment rond beleggen een beetje vergelijken met dat rond kernenergie... ondanks dat het de veiligste en zuiverste vorm van energie is (ja ik weet het, bij sommigen begint het nu te koken) hangt er op zijn minst gezegd een negatief sentiment rond kernenergie. Ik ga mijn best doen om, thans omtrent het thema beleggen, van koers te doen veranderen.
'De rijken worden altijd rijker en de armen altijd armer'... je hoort het meerdere malen per jaar. Awel, dan ga ik je een heel geheim verklappen hoe ook jij daarvan kan meeprofiteren. Als je weet wie die rijken zijn die altijd rijker wordt, moet je achterhalen in welke bedrijven die 'rijken' investeren, of door welk bedrijf dat die 'rijken' zo rijk zijn geworden. Eens je dat weet, kan je, zonder dat je voor die 'rijken' hun bedrijf moet gaan werken, ook je graantje meepikken. Er bestaat namelijk een zeer goed bewaard geheim (not!), je kan namelijk een klein deel kopen van dat bedrijf en, zonder dat je ervan gaat zweten, meeprofiteren van het succes van dat bedrijf... dat geheim, dat klein stukje van een bedrijf dat je koopt heet een aandeel. Door dit te kopen wordt je mede-eigenaar van dat succesvolle bedrijf, waardoor je ook mag deelnemen aan de jaarlijkse vergaderingen en kan meestemmen wat er met de winst moet gebeuren. Wordt er beslist om een deel van de winst uit te betalen aan alle eigenaars (waar jij ook toe behoort), krijg jij als mede-eigenaar het geld op de rekening gestort (dit noemen ze een dividend). En dit zonder dat je echte verantwoordelijkheid hebt... Op die manier wordt ook jij rijker! Let wel op: je wordt niet zomaar beloond (no free lunch remember), want je deelt voor een (klein) stuk in de risico's. Gaat het bedrijf failliet, ben je je geld kwijt.
Maar waarom zouden bedrijven dit toelaten? Om de simpele reden dat ze geld nodig hebben om hun bedrijf te doen groeien of zelfs op te starten. Dit kan deels door te lenen bij de bank waarbij er een terugbetaal plicht is, of door het uitbrengen van aandelen waarbij ze een deel van het bedrijf verkopen in de vorm van een aandeel (hier is geen terugbetaal plicht zoals bij een lening).
Maar waarom zou je bedrijven je geld geven? Zoals eerder gezegd, om mee te kunnen profiteren van de groei en prestaties van dat bedrijf en ten tweede omdat het de bedrijven zijn die zorgen voor welvaart, niet de overheid! Het zijn de startende KMO's die voor jobcreatie zorgen, onze jobs. Het zijn die ondernemers die bereidt zijn risico te nemen en het is niet meer dan normaal dat ze beloond worden voor het nemen van die risico's.
Ja maar, dat stukje risico waarbij ik mijn volledige inleg kan kwijtspelen schrikt me af... en terecht...maar... door een vaste strategie te hanteren en je verlies posities tijdig te sluiten beperk je je verlies tot 30 % in onze strategie. Dit in tegenstelling tot de potentiële winst... die kan in principe oneindig oplopen (had je Lotus Bakeries 20 jaar geleden gekocht, was je aandeel +- x 100 gegaan.
Ja maar op de bank loop ik geen enkel risico! Pardon?! Hier slaan veel mensen de bal mis. De centrale banken proberen immers de inflatie op een +- 2% te houden, hetgeen betekent dat gemiddeld een korf met dagdagelijkse producten 2% duurder wordt per jaar. Dit in combinatie met een nulrente of zelf negatieve rente op de bank betekent dat je geld ieder jaar 2% minder waard is. Concreet verlies je meer dan 20.000 € aan koopkracht op 10 jaar tijd... of hoe je slapend armer wordt!
“Today people who hold cash equivalents feel comfortable. They shouldn’t. They have opted for a terrible long-term asset, one that pays virtually nothing and is certain to depreciate in value.”