Wat is je beleggingsdoel?

Beleggingsdoel

Om het met een quote van Seneca te stellen: "Zonder doel komt zelfs voor de beste kapitein iedere wind uit de verkeerde richting"

Vooraleer je begint met te investeren, moet je je doel goed voor ogen hebben. Je doel beïvloedt namelijk je plan van aanpak, je methodiek. Wil je bijvoorbeeld investeren zodat je je droomwagen kan kopen achter 5 jaar, achter 10 jaar een buitenverblijf kopen in Spanje of wil je na bepaalde tijd deeltijds werken of zelfs helemaal niet meer hoeven te werken... een doel is persoonlijk.

Belangrijke parameters zijn:

  • Wat is je horizon, of anders geformuleerd: wat is de termijn waarover je wenst te beleggen
  • Aangezien je belegt voor langere termijn, moet je dit doen met geld dat je ook langere tijd niet nodig hebt. Hoeveel geld kan je per maand / kwartaal / jaar investeren
  • Welk (realistisch) rendement leg je jezelf op. Wees hier niet te streng voor jezelf: een rendement van 7% per jaar is haalbaar.
  • Hou rekening met tegenvallers in het leven: voorzie een reservepotje voor als het tegen zit. 
  • Is je doel om te stoppen met werken, is het handig als je portefeuille je ook cashflow oplevert. Op die manier ontvang je iedere maand cash dividend op de rekening waarvan je kan leven. Dit in tegenstelling tot koerswinsten; deze zijn virtueel en dien je eerst je positie te verkopen alvorens je cash ter beschikking hebt. 

Je leest het: voor ieder doel is er wel een weg naartoe. Kijk zeker een keertje bij Hoe een portefeuille opbouwen?

Ik probeer zelf naarmate ik ouder word, meer te schuiven van equity naar income securities (lees: van aandelen naar beleggingen die cashflow opleveren). Voor mezelf hou ik de volgende spelregels in mijn achterhoofd: 

Tussen 30 - 40 jaar oud: 25 % in income securities

Tussen 40 - 50 jaar oud: 35% in income securities

Tussen 50 - 55 jaar oud: 45% in income securities

Tussen 55 - 60 jaar oud: 50% in income securities

Tussen 60 - 65 jaar oud: 60% in income securities

Tussen 65 - 70 jaar oud: 70% in income securities

De reden hiervan is dat mijn persoonlijk doel is om tegen 57 financieel onafhankelijk te zijn. Dit wil NIET zeggen dat ik MOET stoppen met werken, maar dat ik zelf kan KIEZEN of ik nog WIL werken en hoeveel ik wil werken, hoeveel tijd ik wil voor hobby's, kinderen, kleinkinderen, ...