Dividend betalers

"Een koe voor haar melk, een kip  voor haar eieren, een aandeel voor haar dividend"

Maar wat is nu net een dividend? Een dividend of een winstuitkering is een deel van de winst dat het bedrijf gemaakt heeft dat uitgekeerd wordt aan de eigenaren van het bedrijf. Gezien jij als aandeelhouder mede eigenaar bent, heb je ook recht op jou deel van de taart. 

Nu keert niet ieder bedrijf een dividend uit, en daar is in principe niets mis mee. Stel dat een bedrijf erin slaagt om met een investering van 100 € ieder jaar 120 € meer winst te maken, dan kan het bedrijf beter haar winsten volledig investeren dan het uit te geven aan de eigenaars (waaronder jijzelf). Over het dividend wordt gestemd op de aandeelhoudersvergadering waar ook jij welkom bent en stemrecht hebt (mits je aandeelhouder bent uiteraard). 

Je moet het zien alsof het bedrijf van jezelf is (want uiteindelijk is het dat ook), wat doe je dan het liefst? Stel je bent zelfstandig aannemer, en je kan kiezen om jezelf met de winst te belonen en eens goed op vakantie te gaan met het gezin, of je kan de winst herinvesteren in een nieuwe kraan. Door de investering kan je het jaar erop een woning ongeveer 10 % sneller klaar hebben en je personeel beter benutten. Als die kraan 25.000 € kost en je door de investering 30.000 € extra winst kan boeken zou ik als eigenaar het wel weten. 

Uiteraard dient er winst gemaakt te worden om op een gezonde manier dividend uit te kunnen keren. Je kan ook geld lenen om dividend uit te kunnen keren, maar dan zal de ballon snel leeglopen. Bedrijven die er jaar op jaar in slagen om het dividend te verhogen of op zijn minst te behouden, zijn bedrijven die (logischerwijs) ook jaar op jaar beter presteren over de hele lijn. In België zijn dat  Sofina (holding), Ackermans en van Haaren (holding), Lotus Bakeries, Solvay, UCB, Co.Br.Ha (brouwerij Haacht) en Colruyt. Kijk gerust een keertje hoe deze bedrijven het over de laatste 10 jaar hebben gedaan.