Ons besparingsplan

Gepubliceerd op 13 oktober 2021 om 07:33

'Het maakt niet uit hoeveel je verdient per maand, het gaat erom hoeveel je overhoudt op het einde van de maand'

Na het lezen van enkele boeken over FIRE (Financial Independence and Retire Early) was ik overtuigd dat ik eigenlijk geen zicht had op de cashflow van het gezin. Geld moet rollen, je werkt er immers ook hard voor! Een flesje rode wijn van meer dan 100 € ter compensatie van (werk)stress, moet kunnen... Na het verdienen van opslag betrapte ik mezelf op uitspraken als: 'Alé, dat is weer een keertje extra op restaurant!' want; 'je leeft maar één keer'.

In een duurder woord: Lifestyle inflation... verdien je meer, ga je meer uitgeven, vaak om indruk te maken op mensen die je niet kent. Enige wat je niet kan kopen is 'tijd'; en zeker niet op deze manier.

 

'Tijd' om het roer om te gooien! (het woord drastisch heb ik bewust weggelaten)

Het woordje drastisch heb ik weggelaten omdat we als gezin niet willen inboeten aan zaken die ons gelukkig maken. Om die reden zijn we gestart met een lijstje te maken van minstens 10 zaken die ons gelukkig maken in het leven. Om een beetje in mijn ziel te laten kijken (ik heb weinig schaamte):

 1. Mijn kinderen alle kansen geven om gelukkig te zijn en te kunnen groeien
 2. Mijn vrouw gelukkig maken en waarderen wat ze voor ons gezin allemaal doet
 3. Gezelligheid met familie en vrienden
 4. Genieten van lekker eten en drinken, koken voor vrienden
 5. Sporten: Lekker de natuur in door te wandelen (Geocachen met gezin) of te fietsen (MTB met vrienden) en tennis
 6.  Anderen een plezier doen! Helpen, waarderen, adviseren, ...
 7. Levenslang leren (over beleggen, zelfontplooiing, filosofie, ...)
 8. Creatief bezig zijn, creatief denken, out of the box
 9. Humor: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd
 10. Af en toe 'me-time', weg van alles; enkel me, myself and I ... reflectie-momentjes

Deze top 10 komt redelijk goed overeen met die van mijn vrouw (en kinderen); op deze zaken besparen we NIET. Maar 'the best things in life are free' zoals je kan afleiden uit dit lijstje. 

'Ok', kinderen hebben snel nieuwe kledij nodig, verjaardagen worden gevierd, een bloemetje voor de vrouw, tennissen kost lidgeld, uit eten is niet gratis, een fiets kost geld, boeken kosten geld... maar dan heb de kosten wel gehad. Hier niet op besparen is een bewuste KEUZE en daar is niets mis mee.

Hoe dan besparen zonder aan kwaliteit in te boeten?

Stap 1: Definieer wat je doel is; in ons geval besparen zonder ongelukkig te worden

Stap 2: Starten met meten!

Meten is weten! Gissen is missen! Eerlijk gezegd had ik geen idee hoeveel geld we als gezin gemiddeld uitgaven; het enige wat ik wist is dat we konden kopen wat we wilden en rondkwamen. Heel snel geteld: als je met je gezin niets kan sparen per jaar dan zijn je uitgaven hetzelfde als je inkomsten en leef je van loon naar loon.

Omdat ik meer inzicht wou krijgen in onze uitgaven ben ik alles beginnen bijhouden en categoriseren. Je denkt nu vast wel: dat is me teveel werk, maar dan ben je het type dat niets wil veranderen en is deze site niets voor jou; even goede vrienden! Als je het er niet voor over hebt om 1 uur per week je uitgaven bij te houden om op die manier mogelijks 500 € per maand te sparen heb je weinig besef van geld (125 € / u verdienen klinkt niet slecht toch?)

Goed nieuws voor de echte luieriken: we leven 2021 en voor alles bestaat er een app. Ook voor je uitgaven in inkomsten te monitoren. Ik maak gebruik van Cake app. Deze koppel je aan je bankkaarten en je krijgt zonder moeite mooie overzichten. En ja hoor, het wordt nog beter: je krijgt er nog voor betaald ook! The catch: jouw data wordt anoniem verkocht aan bedrijven.

Stap 3: Analyseren en verbeteren wat goedkoper kan zonder verlies aan levenskwaliteit 

Om je een idee te geven van besparingen die wij als gezin hebben doorgevoerd:

 • Veranderd van Telenet naar Scarlet: jaarlijkse besparing 520 € (als je wenst te veranderen, doe me een plezier en gebruik de banner hieronder; hiermee kan ik deze site onderhouden)
 • 1 keer per week boodschappen doen in plaats van dagelijks: jaarlijkse besparing 1800 €
 • Maandelijks budget voor uit eten van 150 € per maand: jaarlijkse besparing 1200 €
 • Minder afval produceren en geen eten weggooien: jaarlijkse besparing 120 €
 • Wijn van maximaal 10 € per fles kopen: jaarlijkse besparing 1000 € (foei!!!)
 • Weekendjes weg beter uitzoeken en op vakantie al eens zelf koken: jaarlijkse besparing: 1000 €

TOTAAL per jaar: 4640 € per maand: 386 €

Nog wat tips:

 • Huisvesting is de zwaarste kost: word je gelukkiger van (te) groot te wonen? Eerlijk gezegd: door op je droomwoning te besparen, wordt een appartement extra dat je kan verhuren snel haalbaar. Hiermee genereer je passief inkomen dat je maandelijks kan beleggen! 
 • Een auto weegt ook hard door: heb je wel 2 wagens nodig? Moet het een nieuwe auto zijn als je weet dat een auto van 5 jaar met +- 80.000 km je ook van A naar B brengt (bespaar je al snel 10.000 a 20.000 €)
 • Evalueer je energieleverancier, je lopende verzekeringen, ...
 • Verkoop alle spulletjes die je meer dan een jaar niet nodig hebt gehad.
 • ...

Stap 5: Standhouden en finetunen

Je zal snel merken hoeveel voldoening je krijgt van deze oefening. Wij zijn er als gezin zelfs gelukkiger van geworden omdat we bewuster met alles omgaan. En als iets naar meer smaakt... tja, dat kan je zelf wel invullen. 

 

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik een aantal lezers heb kunnen enthousiasmeren! Verder zullen er ook lezers zijn die nog gouden tips hebben, laat zeker een reactie en inspireer op jouw beurt anderen! 

Reactie plaatsen

Reacties

Sven
3 jaar geleden

Bij het winkelen helpt de toogoodtogo-app ook altijd! Voor 4 euro krijg je meestal al een leuke doos eten mee in de winkel die op die dag vervalt. Vele producten zijn tot enkele dagen na vervaldatum nog goed of kunnen zelfs perfect in de diepvries bewaard worden ;)

Hans
3 jaar geleden

Inderdaad Sven, zeer leuke app. En bovendien ga je verspillen tegen; klassieke win-win.
Ik maak er ook graag gebruik van.

Tom
3 jaar geleden

Goeie blog! Wij hanteren grotendeels hetzelfde principe. Nog een tip: met de fiets naar het werk! Het brengt me 120€ belastingvrije fietsvergoeding op per maand, los van de besparing op brandstof, onderhoud en/of aankoop van een auto... Ook een vooraf bedacht boodschappenlijstje is nuttig: het voorkomt impulsieve aankopen ter plaatse.

Alain
2 jaar geleden

Cake app ? Is dit de juiste naam? Ik vind hem niet...

Hans
2 jaar geleden

Dag Alain,

Helaas is deze app overgekocht door Argenta meen ik me te herinneren. Na wat zoekwerk vind ik enkel Spendee... ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee. Ik overweeg om wekelijks even een cvs export te doen van mijn uitgaven naar excel en het op die manier bij te houden. Dan ben je onafhankelijk van die beginnende gratis apps die plots veel geld vragen, of opgekocht worden.