Resultaten eigen portefeuilles 2021

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 12:06

Zoals reeds toegelicht beheer ik 4 portefeuilles voor alle gezinsleden inclusief mezelf. Omdat ik reeds veel langer beleg, en dus ook veel meer beginnersfouten (Pandora) heb gemaakt trekt dit het rendement van mijn eigen portefeuille naar beneden. Omdat het psychologisch zeer moeilijk is om van je achterblijvers afscheid te nemen (tenzij ze -30% noteren), blijft mijn eigen portefeuille acherop hinken.

Verder heb ik in eigen portefeuille te veel 'high risk' aandelen zitten met name junior (explorer) goud en zilverplays die sterk afgestraft zijn in 2021. Gezien de beurzen momenteel hoog noteren, zal ik in eingen portefeuille wat snoeien zodat er bij sterke dalingen cash genoeg is om kwalitatievere bedrijven of holdings aan te kopen. De zilver- en goud plays behoud ik gezien de grote hoeveelheid geld in circulatie; dit is uiteraard zeer risicovol maar dus ook potentieel zeer hoge rendementen. 

Tot zover de toelichting op de mindere resultaten van de eigen poertefeuille, over naar de resultaten:

4 gezinsleden =  4 portefeuilles:

 • Zoontje: CAGR: 32,46% YTD 2021: 34,52%
 • Dochtertje: CAGR: 15,89% YTD 2021: 21,00% --> zwaarste 'loser' Galapagos: moeten verkopen!
 • Vrouw: CAGR: 14,53 % YTD 2021: 21,32% --> zwaarste 'loser' Biocartis: verkocht!
 • Ikzelf (de pineut): CAGR: -0,19% YTD 2021: 8,43% --> Pandora reeds in de prille beginperiode tot -70% laten zakken. Dit had ik volgens eigen regels bij -30% reeds moeten buiten kegelen. 

Over de 4 portefeuilles een gemiddelde CAGR over langere periode van 15,67% hetgeen ik zeer tevreden mee ben. Ik mik namelijk op 7,2% jaarlijks rendement of een verdubbeling op 10 jaar tijd.  

Om niet teveel pluimen in mijn gat te steken: 2021 was een uitzonderlijk goed jaar waar iedereen goede rendementen leek te halen.

Om het op zijn Buffets te zeggen: 'Only when the tide goes out, you will see who's swimming naked' en mogelijks nog belangrijker: 'be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful'.

Aanpak voor 2022:

 • Niet meer maandelijks maar om de twee maanden aandelen kopen. Dit om het aantal posities te verminderen. 
 • Uitdunnen van de portefeuille: achterblijvers en 'losers' gaan er onherroepelijk uit. Tot nu to werden Galapagos, Biocartis en Miko verkocht. Solvay zal volgen eens het terug richting 120 € gaat, Resilux verdwijnt van de beurs, Hornbach verdwijnt van de beurs (delistings: steeds met een mooie bonus. Rendement Resilux: +- 65% op 2,5 jaar, rendement Hornbach: +- 23% op 6 maanden)
 • Verder herbalanseren volgens eingen voorschriften zodat 'high risk' minder doorweegt. 
 • Meer kijken naar 'compounders' in plaats van louter familiebedrijven en dividendbetalers. Dit zijn bedrijven met een hoge ROIC, hoge free cashflow, lage CAPEX, ... met andere woorden, bedrijven die een hoog rendement weten te halen op iedere euro die geïnvesteerd wordt. Bedrijven die van 1 € investering 2 € weten te maken, hoeven voor mij geen dividend uit te keren, dat ze dat geld maar gebruiken om verder te groeien gezien ik zelf van 1 € geen 2 € kan maken. Deze bedrijven creëren waarde en zal je ook zien in een stijging van het eigen vermogen (zonder dat ze hiervoor extra kapitaalrondes moeten doen uiteraard). 
 • Blijven investeren in mezelf door:
  • Te blijven studeren: voornamelijk zelfstudie door literatuur te verslinden (teller op +-25 boeken die ik meerdere malen gelezen heb). Voor 2022 staan er een 8 tal boeken op de verlanglijst.
  • Oprichten van een beleggersclub zodat ik me meer omring met gelijkgestemden en er van elkaar geleerd kan worden. 
  • Bijwonen van aantal algemene vergaderingen als aandeelhouder.
  • Vfb events bijwonen (hopelijk terug fysiek)

Zo, rest me enkel om jullie allen een gelukkig en vooral gezond 2022 te wensen! Dat het beursjaar 2022 vuurwerk zal geven (mogelijks ook in de negatieve zin?)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.