Leesvoer voor de startende belegger

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 20:11

Omdat ik zeer vaak vragen krijg zoals: 'Je hebt me overtuigd van het nut van beleggen en wil me verder verdiepen, hoe pak ik dit best aan?', 'Ja, maar, waar weet jij dat allemaal van?', 'Hoe ben jij daar ooit mee begonnen', ... heb ik besloten om even een blogje te schrijven hierover. 

 

Mijn interesse in beleggen is gekomen omdat ik altijd wel in geld geïnteresseerd ben geweest. In de zoektocht om extra geld te verdienen, zonder 80 uur per week te werken en zonder illegale praktijken of te risicovolle handelingen, door de investerings-microbe gebeten.

Onwetend als ik was, kocht ik mijn eerste aandelen een jaartje na de financiële crisis, een pakketje Fortis aandelen. Als ik me het goed kan herinneren waren het 300 stuks aan 0,99 euro. Na een korte tijd deze uit het oog verloren te hebben gingen we bouwen, dus besloten alles te verkopen voor iets meer dan 900 €. Mooi rendement gehaald op korte termijn. Echter met de winst een nieuwe televisie gekocht. 

Qua beginnersfouten kan dit tellen, het had ook heel anders kunnen lopen.  Zo kocht ik aandelen die in de vrije val waren van een bedrijf dat zomaar even failliet kon gaan, legde ik alle eieren in één mand, en kocht ik met de uiteindelijke winst 'spulletjes'... en of het anders had kunnen uitpakken.

Maar, al doende leert men! 

Hoe ben ik verder gegroeid als belegger? Door te investeren in mezelf! Zo lees ik zeer veel boeken over beleggen, heb ik meerdere opleidingen gevolgd of nog mee bezig, ben ik aangesloten bij een online beleggersclub en momenteel bezig met het opstarten van een eigen beleggersclub. 

Soit, eerst leren wandelen, dan pas leren rennen... Om het laagdrempelig te houden raad ik volgende boeken aan die ik als startende belegger zeer erg heb weten waarderen. De eerste boeken zijn niet voor niets Nederlandstalige boeken; deze lezen nu eenmaal vlotter. Zelf ben ik ooit begonnen met 'The intelligent investor' van Benjamin Graham, en had ik beter niet gedaan. Dit boek is eerder zinvol als je je eerste stapjes al gezet hebt, maar is zeker geen 'instapper'.

  • 'Iedereen belegger' - Pierre Huylenbroeck. Dit boek wist me zeker te inspireren als beginnende belegger.
  • 'Beleggen voor dummies' - Hans Oudshoorn en Peter Siks. Alles wordt in zeer heldere taal uitgelegd. Ondanks dat ik wat terughoudend was ten opzichte van 'Dummie-reeksen' is dit een zeer kwalitatief boek wat ook de al wat meer gevorderde belegger aan zijn trekken doet komen.
  • 'De basis van de balans' - Kurt Kegels. Iedere fundamentele analist zal zich verdiepen in de geconsolideerde jaarrekening bestaande uit balans, resultatenrekening en kasstroomtabel. Dit boek gidst je door deze financiële documenten. Zelf het discounted cashflowmodel komt aan bod.
  • 'Rule #1' - Phil Town. Op een vermakelijke manier worden zeer goede elementen aangehaald om aandelen te selecteren. Focus op de 4 M's: Meaning, Moat, Management en Margin of Safety en hoe op basis van een aantal basis ratio's een fair value te berekenen. 
  • 'The little book that still beats the market' - Joel Greenblatt. Legt op een zeer heldere manier uit hoe je als investeerder naar bedrijven moet kijken en waarop te letten. Hij gebruikt zeer eenvoudige maar duidelijke voorbeelden zoals een kind dat kauwgom verkoopt op de speelplaats. 

 

Voor degene die niet graag lezen kan ik de online opleiding van Spaarvarkens ook aanraden. Zij starten begin januari 2023 opnieuw met het geven van een opleiding. Ik heb de eerste editie hiervan zelf ooit gevolgd en zeker nog zaken van bijgeleerd en leuke mensen (online) leren kennen. Inschrijven kan via onderstaande link:

 

https://spaarvarkensbe.plugandpay.nl/r?id=COgowGWe

 

Hopelijk geraak je ook gefascineerd door beleggen of investeren, het is zoveel meer dan 'geld willen verdienen', try it and you will see.

 

Verder mogen jullie indien jullie vragen hebben, me steeds een mailtje sturen. Ik probeer altijd snel te antwoorden of over het onderwerp naar jullie keuze een artikel te schrijven!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.