De (on)zin van pensioensparen!

Gepubliceerd op 5 maart 2022 om 12:09

Waarom is pensioensparen zo populair? Waarom doen we dit met zijn allen zo massaal? Wat zijn de voor- en nadelen? 

Als ik tegen mensen vertel dat ik van plan ben te stoppen met pensioensparen, verklaren de meeste me voor gek. Ja maar Hans, pensioensparen is toch fiscaal aftrekbaar; een cadeau van de overheid...

Daar breekt mijn klomp al... cadeaus van de overheid hebben de neiging om te ontploffen in je gezicht, en hoe. 

Maar omdat jullie me niet gaan geloven zonder het betere cijferwerk ben ik voor jullie aan de slag gegaan (geen dank, ik doe dat met plezier). Ik gebruik mijn eigen cijfers van mijn eigen pensioensparen tot op heden ten dagen.

Pensioenplan: Belfius Pension Fund High Equity

Oudste teruggevonden waarde: 31 maart 2014 = 7547,01 €

Huidige waarde: 05 maart 2022 = 19182,49 €

Jaarlijkse stortingen: 990 € of 82,5 € per maand

Fiscale aftrek: 297 euro per jaar

Instapkosten: 3%

Beheerkosten: 1,39 % per jaar

Met de cijfers die ik heb, kom ik op een CAGR (compounded annual growth rate) van een povere 3,65 % op jaarbasis. Als je rendement over 10 jaar bekijkt volgens de bank is dit 7,3 % (wat kan kloppen als je daar instapkosten en beheerkosten vanaf haalt, schiet er niet veel mee over). Dus van het rendement op je zuurverdiende centen gaat 50% naar de bank. 

Had je je centen in een all world etf geïnvesteerd zoals bijvoorbeeld het populaire iShares Core MSCI World UCITS ETF met ticker (IWDA), kon je op een rendement rekenen over de afgelopen 10 jaar van 10,78% met een lopende kost van 0,2%.

Wat dit concreet inhoudt als brave huisvader belegger in je 'potje voor later' aka pensioensparen verus common sense beleggen??? Laten we weer even rekenen en ervan uitgaan dat je begint met pensioensparen op je 22ste (18 jaar + 4 jaar studeren) en stopt op je 62 ste (40 jaar is een mooi rond getal). 

Pensioensparen: Totale inleg op 40 jaar aan 990 € per jaar: 39600 €. Eindbedrag aan 3,65 %: 87838 € Fiscale aftrek over 40 jaar: 11880 €, belastingen op opname van dat bedrag 8%: 7027 € (werkelijke cadeau van de overheid is dus 4850 € over 40 jaar; daar betaal je de indexering nog niet mee). Eindwinst: 53.088 €

ETF beleggen: Total inleg op 40 jaar aan 990 € per jaar: 39600. Eindbedrag aan +- 10%: 458758 €. Verder geen aftrekpostjes, maar ook geen belasting van 8% op einde van de rit: Eindwinst: 419.158 €.

Ok, ok, toegegeven, 40 jaar lang 10 % halen is waarschijnlijk te optimistisch, dus laten we hier een royale 3 % vanaf doen en uitgaan van een realistische 7% jaarlijks rendement. Dat geeft ons een eindwinst van 164.212 €

Dus, ik concludeer een aantal zaken:

  • Je ziet duidelijk het effect van rente op rente (volgens sommigen het 8ste wereldwonder). Een klein verschil in rendement geeft een gigantisch verschil op het einde van de rit. 
  • De bank is de grote winnaar door veeeeeeeel te hoge kosten voor een zeer pover resultaat (bandieten!!!). De kosten die de bank aanrekent kosten jou een sloridige 111.000 (vergelijk even de 7% van bank MAAR met kosten met de 7% op een tracker met bijna geen kosten)
  • Voor een schamele 4850 € over 40 jaar vind je het normaal dat de overheid bepaalt wanneer jij aan je eigen centjes mag, ja, ook als je ziek wordt...
  • Aanvullend op bovenstaand puntje: de overheid kan de leeftijd optrekken en de belasting verhogen.... daaaag voordeel(tje)
  • Je hebt geen enkele flexibiliteit!

Omdat ik ook ooit gestart ben met pensioensparen op aanraden van (3 keer raden...), juist ja, de bank, blijf ik achter met een klein financieel katertje. Ik ben immers reeds 15 jaar rente op rente kwijtgespeeld door de hebzucht der banken. 

Ik heb dan ook een keer geteld wat het nog opleverd als ik NU stop met pensioensparen en dit geheel zelf doe door maandelijks via goedkope broker IWDA koop voor 82,5 €. 

Ik zou dan aan 7% en maandelijkse storting op eindbedrag komen van +- 64.500 € (24.600 € gestort) een eindwinst hebben van +- 40.000. Ook het bedrag aan pensioensparen laat ik gewoon staan, zonder nog bijstortingen te doen en levert me een eindwinst op van +- 32.000 €. Totale eindwinst (is alle kosten en inleg ervan af, dus wat het effectief heeft opgebracht) +- 72.000 €. Dit is nog steeds een kleine 20.000 € meer dan dat ik zou doordoen met deze idiotie EN geen overheid die bepaalt wat ik met mijn eigen centen doe. Zij bepalen al te veel wat er met mijn bruto loon dient te gebeuren.

Aan de jonge startende beleggers: dit is geen advies, maar ik spoor iedereen aan om zelf een keer de cijfers door de molen te halen, je gaat me ooit dankbaar zijn, me ene trakteren zal er helaas niet meer inzitten ;)

Naar aanleiding van een aantal zeer constructieve reacties op tal van social media, dien ik een aantal zaken recht te zetten (dank voor jullie vele reacties):

  • Eén voordeel is inderdaad dat mensen voor langere tijd moeilijker aan hun geld kunnen, waardoor ze verplicht zijn te sparen (of je moet de hogere belasting van 30% aanvaarden). Niet iedereen heeft het karakter om geld te sparen, dus in dat opzicht is pensioensparen een mooi systeem.
  • Niet iedereen is geïnteresseerd in beleggen, dus als je bereid bent dat de bank een groot deel (al dan niet terecht) opslokt zodat jij ontzorgd bent, is dat prima!
  • Ik heb Belfius Pension High Equity vergeleken met een zuiver aandelen index, hetgeen niet geheel correct is. Het pensioensfonds 'dynamisch' bevat namelijk nog 20% obligaties en +-10% cash (daar denk ik het mijne over ;). Als we IWDA 70% doen + 20 % Vanguard total bond etf of iets in die aard en wat cash, zal dit het rendement wat naar beneden halen en zouden we afklokken op een voorzichtige 6%. Zet daar dan de lage kosten tegenover en je mag de rekening voor jezelf maken.
  • De +- 300 € fiscaal voordeel kan je herbeleggen waardoor je hier ook waarde op creëert, maar dat vind ik persoonlijk al ver gezocht; want de eerder opgesomde voordelen matchen niet bepaald met het type persoon dat die 300 € slim gaat herbeleggen vrees ik.
  • Correctie van een aantal schoolvoorbeeld dt-fouten...

Reactie plaatsen

Reacties

Alain Gorissen
2 jaar geleden

Zou mooi en overzichtelijk zijn als dit een Google sheet stond. Bedankt voor je berekeningen.

Hans
2 jaar geleden

Dag Alain,

Dank voor je reactie. Ik ben old school... alles op de achterkant van kladpapier (milieubewust hé).

Voor de berekeningen heb ik een online rekentool gebruikt, want met die maandelijkse bijstortingen is het niet van de poes (dat maakt het zeer ontransparant). Het lijkt alsof alles enkel omhoog gaat, maar daar zitten uiteraard die maandelijkse stortingen voor een groot deel tussen.

Verder maken de berekening an sich weinig uit, je kan een keer simuleren voor jezelf wat het verschil geeft tussen 3% en 7 % rendement over 40 jaar door de simpele formule eindbedrag = inleg * (1 + rendement in %)^40. Dus bijvoorbeeld 40.000 € * (1,07)^40 = +- 600.000 en 40.000 € * (1,03)^40 = 130.000 €...

Je kan een keer de cijfers zelf door de molen halen...

Succes

Andy
2 jaar geleden

De belasting op pensioensparen kan omhoog maar mijn kop er af als er tegen dat ik op pensioen ben geen meerwaarde belasting is.

Zal zelf ook eens verrekenen, 1.4 procent kosten, dat is schandalig. Waarom geen passief investeren aanbieden als pensioenplan...

Hans
2 jaar geleden

Inderdaad,

Er zijn tal van andere opties die een stuk voordeliger zijn.

Blij dat het blogje wel aanzet tot discussies en denken.

Hans

Johan
2 jaar geleden

Ik ben na 20 jaar pensioensparen tot dezelfde conclusie gekomen. Ben er dan ook maar mee gestopt om een Rogerke te doen. Heb er nog geen spijt.

Steven
2 jaar geleden

Hoi Hans,

Eerst en vooral bedankt voor het artikel, ik had nog nooit kritisch naar mijn pensioensparen gekeken en door jouw artikel is dat dan toch gebeurd.
Je haalt zelf al aan dat de gemiddelde pensioenspaarders niet herbelegt maar je zou er ook over kunnen denken dat hij het geld gebruikt om volgend jaar opnieuw zijn pensioensparen te doen. Dan krijgt hij jaarlijks een korting van 30%. Verder vergeet je nog de belasting bij inkoop en verkoop van een ETF van 0.12%.
Tot mijn grote verbazing haalt het pensioensparen het nog steeds niet dan (ik heb een Google sheet die ik met je kan delen als je wilt). De reden hiervoor is natuurlijk dat het rendement van je gekozen ETF heel hoog en dat je dit extrapoleert over 30 jaar. Zoals je zelf aanhaalt is dit wellicht wat optimistisch maar zelfs met een conservatieve correctie van 3% wint je ETF nog steeds (al wordt het verschil wel kleiner dan). Ik moet al naar een correctie van 4% gaan wat ik zelf dan weer overdreven vindt.
Ik overweeg toch ook om de switch te maken ;).

Tom jeurissen
2 jaar geleden

Hebzucht der banken, je weet toch dat het personeel hier mee betaald wordt. Trek je de lijn dan door voor jezelf en wat je zelf verkoopt op je site?

Hans
2 jaar geleden

Dag Tom,

Dank voor je reactie, maar die 'hebzucht' is wel degelijk hebzucht. Brokers hebben ook personeels, en moeten het enkel hebben van beleggingen, niet van leningen, spaartegoeden, enz... zij bieden alles aanzienlijk goedkoper aan (identieke producten)? Ik snap het heel goed, dat als je aan hoge tarieven hetzelfde moet verkopen, dat je daar 'verkopers' (lees personeel) voor nodig hebt... een vrije keuze in een vrije markt... mijn doel is dan zeker niet om banken te viseren, wel om mensen bewust te maken van alternatieven.
Ik raad ook iedereen aan om bijvoorbeeld maar 1 keer in de week boodschappen te doen zodat ze minder uitgeven... dit gaat ook ten koste van de supermarkten (en ja hoor, die hebben ook personeel dat betaald moet worden).

Betreft of ik de lijn dan doortrek op mijn site: Uiteraard... eerst en vooral raad ik iedereen ten stelligste aan om niets te kopen gezien ze mits tijd te investeren het zelf vinden en er meer van gaan leren. Ten tweede zijn de prijzen die ik vraag in vergelijking met andere partijen verwaarloosbaar en heb ik geen winstbeoog. Zonder dat ik mijn tijd die ik er in investeer tel, draai ik juist break even, zelfs wat verlies.
Dus, moest ik je omwille van welke reden dan ook, tegen de haren hebben ingestreken: dat is oprecht niet het doel van deze site! Ik gun al het personeel ter wereld veel plezier in hun dagelijkse job en all bedrijven gun ik mooie winsten ;)

Hartelijke groet,
Hans

Louis
2 jaar geleden

Ik zit bij Argenta, 0% instap/uitstapkosten, hoe bereken ik dan de CARG? Wanneer dat de moeite is stop ik ook onmiddellijk met pensioensparen. Dank voor dit artikel!

Louis
2 jaar geleden

Wellicht is bovenstaande te weinig informatie. Wat ik terugvond: 4/11/2015 € 12.795
Op vandaag: € 25.123,12

Louis
2 jaar geleden

Ik ben er zo goed als ik kon zelf mee aan de slag gegaan, en kom uit op een CAGR van 8,7% via Argenta pensioenfonds. Dat is toch net iets beter dan IWDA.