Belgische jongeren moeten beleggen

Gepubliceerd op 16 april 2022 om 11:03

Naar aanleiding van de vele reacties en vragen op de vorige 'blog' post, ben ik uiteraard voor jullie aan de slag gegaan. De meest gestelde vragen en reacties waren: 'Wat is volgens jou een goed alternatief voor pensioensparen, want ik ken niets van beleggen', 'Ik ken geen beleggingsplannen waar ik betaalbaar maandelijks kan in beleggen', 'Ik zou graag een overzichtelijke app hebben die mijn rendement weergeeft', ... Omdat ik de mark redelijk volg, wist ik dat Curvo voor velen de ideale oplossing is. Curvo is de eenvoudigste manier om passief in indexen te beleggen en bovendien vallen de kosten in vergelijking met deze van de banken reuzegoed mee. 

Omdat ik zelf gecharmeerd ben door Curvo, en de jonge ondernemers Thomas en Yoran, hebben we de neuzen samen gestoken en een 'vervolg artikel' op 'de (on)zin van pensioensparen' geschreven. 

Veel leesplezier!

Yoran, Thomas en Hans

Belgische jongeren moeten beleggen

Belgische jongeren gaan een moeilijke financiële toekomst tegemoet. De rente is al 15 jaar quasi-nul en het spaarboekje is dus al lang niet meer genoeg. De huidige hoge inflatie door de oorlog in Oekraïne maakt het probleem enkel acuter.

Bovendien is ons pensioenstelsel niet voorbereid op de demografische veranderingen die bezig zijn, en de politiek doet niet wat ze moet doen om het probleem op te lossen. Beleggen in de globale financiële markten, waarbij we in feite allemaal een dividend krijgen op de groei van de wereldeconomie, biedt een uitweg om Belgische jongeren financieel voor te bereiden op hun toekomst. We dragen allen op één of andere manier een steentje bij aan de groei van de wereldeconomie, dus het eerlijk dat we allemaal meegenieten van deze groei door globaal, gediversifieerd te beleggen.

Passief beleggen is de ideale eerste stap

Er zijn veel manieren om te beleggen. Maar voor de meesten is passief beleggen, oftewel beleggen in indexfondsen en ETF's, de beste manier. Ten eerste is het gemakkelijk om te spreiden. Een belegging in een enkele fonds zoals VWCE, die de FTSE All-World index volgt, betekent een belegging in meer dan 4,000 aandelen, verspreid over 40 landen, in zowel grote als kleine bedrijven, en over all sectoren.

Historisch rendement van VWCE sinds 2005 (bron: Backtest)

 

Ten tweede toonde de Europese toezichthouder voor de financiële markten aan dat actieve fondsen, die door de banken worden verkocht, het gemiddeld slechter doen dan een equivalent passief fonds (zie "ESMA study finds high impact of costs on performance, especially for active equity funds"). Door te beleggen in een ETF ga je dus potentieel een beter rendement behalen dan met een fonds dat je koopt bij een Belgische grootbank.

Er zijn dus goede redenen waarom passief beleggen en ETF's de afgelopen jaren zo populair zijn geworden in België.

Curvo is de gemakkelijkste manier om passief te beleggen in België

Hoe begin je met passief beleggen in België? Een eerste manier is om je fondsen zelf aan te kopen via een broker. Er zijn meerdere broker beschikbaar in België, voorbeelden zijn Bolero, Degiro, Bux… Een broker kan al die niet voordelig zijn afhankelijk van het type beleggingen dat je doet. Ook moet je opletten met de belastingen: zo legt bijvoorbeeld Bux de verantwoordelijkheid voor het betalen en declareren van de belastingen volledig bij jou. Hier moet je goed op letten om later geen probleem met de Belgische fiscus te krijgen.

De volgende stap is om te beslissen in welke fondsen je belegt. Ten eerste moet je de juiste mix van fondsen kiezen die bij jou past: je doelen, hoe lang je wilt beleggen, maar ook je appetijt voor risico. Een portefeuille met enkel aandelen is voor niet iedereen weggelegd, en sommigen zouden baat hebben om bijvoorbeeld een deel obligaties toe te voegen om schommelingen wat te drukken.

Daarnaast hebben de Belgische belastingen een grote impact op welke fondsen voordelig zijn en welke niet. Het is nuttig om je te verdiepen in het Belgisch belastingssysteem omtrent beleggen eer je begint je fondsen aan te kopen via een broker. Zo worden dividenden aan 30% belast, waardoor het niet voordelig is als Belg om te beleggen in distribuerende fondsen. De Belgische jongere die zijn vermogen opbouwt kan daarom beter beleggen in accumulerende fondsen, waarbij dividenden direct worden herbelegd in het fonds en zo ontsnapt aan de dividendbelasting.

Kortom, het is niet gemakkelijk om te beginnen met het beheren van je beleggingen via een broker. Er is zeker een leercurve. Het is nog moeilijker om het goed te doen en je succes op de lange termijn te garanderen.

Curvo is ontstaan om passief beleggen toegankelijk te maken voor elke Belgische jongere. Het is gebouwd door Belgische millennials Yoran en Thomas, en hun doel is om alle complexiteit van passief beleggen weg te nemen. Met Curvo:

  • Beleg je in een portefeuille dat is aangepast aan jou: je doelen, je tolerantie voor risico, en je capaciteit tot het nemen van risico. En als er zaken veranderen in je leven, wordt je portefeuille aangepast aan de nieuwe situatie.
  • Worden je beleggingen voor jou gedaan. Je hoeft zelf niks te doen.
  • Neem je goede spaargewoonten aan. Je kan een domiciliëring opzetten. Hiermee wordt er aan het begin van elke maand een bedrag van jouw keuze van je bankrekening gehaald en automatisch voor je belegd. De beste manier om te sparen is als je er zelf niet over hoeft na te denken!
  • Beleg je niet in destructieve bedrijven. De Curvo-portefeuilles sluiten bedrijven uit die zij als destructief beschouwen voor onze planeet: wapenindustrie, olie- en gasindustrie…

Ga naar curvo.eu als je meer wilt weten.

Verder gaan dan passief beleggen

Na je eerste stappen ben je misschien erg geïnteresseerd geraakt in de wereld van beleggen. Je wilt je beleggingen zelf beheren, omdat je je eigen keuzes wilt kunnen maken, een hoger rendement wilt behalen, of gewoon voor de lol en de opwinding.

Op je eigen houtje beginnen kan afschrikwekkend zijn. Je bent plotseling verantwoordelijk voor je winsten, maar ook voor je verliezen. Gelukkig werd "Beleggen is Kinderspel" opgezet om de solo belegger te helpen succesvol door de beleggingswereld te navigeren. Je zult op deze website tal van nuttige artikelen vinden die je op weg zullen helpen. Als startpunt beveel ik "Plan van aanpak betreft beleggen" aan.

Conclusie

We hebben gezien dat het voor de volgende generatie Belgen belangrijk is om te beleggen op de financiële markten om hun financiële toekomst veilig te stellen. En passief beleggen is voor de meesten de beste manier om te beleggen. Je eigen beleggingen beheren heeft echter een steile leercurve die vooral voor beginnende beleggers intimiderend kan zijn. Yoran en Thomas hebben Curvo gebouwd om de jonge Belg te helpen met beleggen, door alle complexiteiten van passief beleggen voor je uit handen te nemen.

De reis stopt daar echter niet als je geïnteresseerd bent in de wereld van beleggen en je zelf je investeringsbeslissingen wil nemen. In dat geval is "Beleggen is Kinderspel" voor jou gebouwd, en vind je er vele bronnen die je tijdens de rit ondersteunen.

 

Interesse in in Curvo? Ga naar curvo.eu om meer te weten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.